Требиње

Конференција о туризму: Путна инфраструктура највећи проблем

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2023. 19:25

Туризам у регији се опоравља од посљедица пандемије, сива зона мора бити прошлост а путна инфраструктура је највећи проблем, ово су само неки од закључака прве регионалне конференције о туризму „Чек ин“.

Прича се о маркетингу и брендирању али и о образовању, највећи акценат је на умрежавању.

„Важност умрежавања дестинација које имамо и у Републици Српској и у ФБИХ, али у земљама региона, нам гарантује додатан број туриста, првенствено из земаља далеког истока, прекоокеанских земаља. То ће гарантовати и већи приив новца“, рекао је Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Потребно је и више новца за туризам из државних буџета, сложни су представници из цијелог региона. Осим новца, секирају их и други проблеми.

„Оно што треба да нас секира јесте број дана останка наших гостију овдје и неповезаност инфраструктуром па и увезаност дестинација у којима мало каскамо“, рекла је Насиха Поздер, министар туризма у ФБиХ. 

„Порука са ове конференције јесте да је нужно умрежавање односно креирање заједничког туристичког производа и наступи на трећим тржиштима“, сматра Урош Кандић, из Министарства туризма Србије. 

"Туризам не познаје границе, туризам  познаје само дестинације а дестинације се крећу докле људи имају повода да путују, пред нама је један пут који требамо сви заједно да корачамо“, истакао је Љупче Јаневски, директор Агeнције за туризам Сјеверна Маkедонија.

Требињски градоначелик каже да граду на југу много значи оваква конференција. Мирко Ћурић истиче да ће неке од горућих проблема у туризму ријешити нови Закон. Ипак има и оних проблема који још одавно чекају рјешење.

„Оно што је чињеница и што на неки начин представља можда највећи проблем, али и цијелој регији, је путна инфраструктура, то је нешто што је кључно. Радимо на томе“, казао је Мирkо Ћурић, градоначелниk Требиња.

Статистика каже да је ова година туристички рекордна по броју посјета у БиХ, та цифра се приближила милиону. Kонференција „Чек ин“ траје два дана и окупила је око 300 учесника.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм