Južna Afrika

Kupili zemlju za manje od dvije marke - na njoj pronašli ogromno bogatstvo

  • Izvor: Agencije
  • 05.01.2024. 20:36

Južnoafrički startap Renergen kupio je 2013. prava za proizvodnju i istraživanje na travnatim poljima u blizini Virdžinije za samo jedan dolar (manje od dvije marke).

Očekivali su da će pronaći male rezerve prirodnog gasa koje bi mogle da stimulišu rudarenje u blizini, ali su testiranjem sastava gasa iz dvije zarđale cijevi pronašli enormno visoke koncentracije helijuma, piše Si-Еn-Еn.

Pored naduvavanja balona, helijum ima brojne komercijalne primjene. Kada se kondenzuje u tečni oblik, može se koristiti kao komponenta za hlađenje u proizvodnji mikročipova i radu MRI mašina koje spasavaju život.

Problem je u tome što su globalne cijene helijuma nestabilne, zalihe su nestalne, a gas se proizvodi u manje od deset zemalja širom svijeta.

"Imali smo skromne aspiracije da postavimo malu gasnu centralu koja bi mogla da snabdijeva obližnje rudnike nekoliko megavata. Nismo imali pojma o obimu i prirodi ovog helijuma svjetske klase", rekao je glavni operativni direktor te kompanije Nik Mičel.


Zašto se priprema česnica za Božić

Zašto se priprema česnica za Božić

Kompanija je prvi put uspješno proizvela tečni helijum iz postrojenja u januaru 2023. i nada se da će početi sa komercijalnim radom u narednih mjesec dana.

Ono što "Renergenove" rezerve prirodnog gasa čini posebnim jeste neobično visoka koncentracija helijuma. Izvršni direktor kompanije Stefano Marani tvrdi da je prosječna koncentracija 3 odsto, a da na nekim mjestima dostiže i 12 odsto.

Poređenja radi, SAD, koje su najveći svjetski snabdjevač helijumom, imaju prosječnu koncentraciju od 0,35 odsto, a Katar samo 0,04 odsto.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.