Јужна Африка

Купили земљу за мање од двије марке - на њој пронашли огромно богатство

  • Извор: Агенције
  • 05.01.2024. 20:36

Јужноафрички стартап Ренерген купио је 2013. права за производњу и истраживање на травнатим пољима у близини Вирџиније за само један долар (мање од двије марке).

Очекивали су да ће пронаћи мале резерве природног гаса које би могле да стимулишу рударење у близини, али су тестирањем састава гаса из двије зарђале цијеви пронашли енормно високе концентрације хелијума, пише Си-Ен-Ен.

Поред надувавања балона, хелијум има бројне комерцијалне примјене. Када се кондензује у течни облик, може се користити као компонента за хлађење у производњи микрочипова и раду МРИ машина које спасавају живот.

Проблем је у томе што су глобалне цијене хелијума нестабилне, залихе су несталне, а гас се производи у мање од десет земаља широм свијета.

"Имали смо скромне аспирације да поставимо малу гасну централу која би могла да снабдијева оближње руднике неколико мегавата. Нисмо имали појма о обиму и природи овог хелијума свјетске класе", рекао је главни оперативни директор те компаније Ник Мичел.


Зашто се припрема чесница за Божић

Зашто се припрема чесница за Божић

Компанија је први пут успјешно произвела течни хелијум из постројења у јануару 2023. и нада се да ће почети са комерцијалним радом у наредних мјесец дана.

Оно што "Ренергенове" резерве природног гаса чини посебним јесте необично висока концентрација хелијума. Извршни директор компаније Стефано Марани тврди да је просјечна концентрација 3 одсто, а да на неким мјестима достиже и 12 одсто.

Поређења ради, САД, које су највећи свјетски снабдјевач хелијумом, имају просјечну концентрацију од 0,35 одсто, а Катар само 0,04 одсто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.