ASEAN

Medvedev pozvao kompanije da ulažu u Daleki istok

  • 17.11.2018. 16:16

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je danas kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona koje nisu upoznate sa projektima na ruskom Dalekom istoku da naredne godine učestvuju na Istočno-ekonomskom forumu u Vladivostoku.

"Brojne kompanije iz azijsko-pacifičkih država koriste jedinstvene prilike koje su date biznismenima na Dalekom istoku. Bilo bi mi drago da pozovem one koji se još nisu u to uvjerili da zajednički rade na platformi Istočno-ekonomskog foruma u Vladivostoku naredne godine", naglasio je Medvedev na samitu ASEAN-a u Port Moresbiju. 

Prema njegovim riječima, Moskva je u tom području pokušala da stvori najpovoljnije okruženje za poslovne aktivnosti. 

On je istakao da se globalna ekonomija oporavila od krize 2008. godine, ali da je proces suviše spor. 

"U jednu ruku, globalna ekonomija se oporavila od krize. Ispravljene su brojne sistematske greške koje su dovele do krize. Do promjena dolazi na finansijskim tržištima i u rukovođenju državnim dugovanjem", kaže ruski premijer. 

On je naglasio da se ekonomija ipak oporavlja presporo i nestabilno. 

"Na žalost, situacija je u nekim oblastima gora nego prije deset godina. Kumulativni državni dug u svijetu je značajno uvećan, tržišta zemalja u razvoju su mnogo ugroženija, ojačana je monetarna politika, a brojne zemlje ne mogu da postignu projektovane stope rasta BDP-a", zaključuje Medvedev.