Akcija

Microsoft pretekao Apple kao najvrijednija javna kompanija na svijetu

  • Izvor: Agencije
  • 11.01.2024. 17:50

Microsoft je danas nakratko pretekao Apple i postao najvrijednija takva kompanija na svijetu, što je novi zaokret u višedecenijskom rivalstvu između dvije velike tehnološke grupacije.

Akcije softverske kompanije porasle su danas za oko jedan odsto, dok su akcije proizvođača ajfona pale za skoro toliko, prenio je "Financial times".

Uzbuđenje investitora zbog novog talasa generativne vještačke inteligencije (AI), vođeno ogromnom popularnošću OpenaAI-ovog ChatGPT, od kada je lansiran krajem 2022. godine, nastavilo se i u novoj godini, a Microsoft je jedna od kompanija koja je zbog toga najviše profitirala.

Promjena na rang-listi najbogatijih kompanija na svijetu, takođe, je uticala na proizvođača AI čipova Nvidiu, čije su akcije ove godine porasle za oko 11 procenata.

Apple je u velikoj mjeri izostavljen iz priče o vještačkoj inteligenciji koja je pokrenula Microsoft, najvećeg dobavljača OpenAI podrške i klaud hosting provajdera, kao i pionira u primjeni AI četbota u svojim proizvodima za pretragu.

U isto vrijeme, zabrinutost zbog slabije prodaje iPhonea, posebno u Kini, uticala je na Apple-ove akcije u prvih nekoliko dana 2024. godine.

Apple i Microsoft su rivali od 1980-ih, kada je kompanija koju su osnovali Stiv Džobs i Stiv Voznijak optužila proizvođača Windowsa Bila Gejtsa da je ukrao "izgled i osjećaj" računarskog softvera Macintosha.

Apple je početkom 1990-ih izgubio tužbu za autorska prava protiv Windowsa, otvarajući put Microsoftu da decenijama dominira tržištem računara.

Ali vođena uspjehom ajfona, Apple-ova tržišna vrijednost je konačno prestigla Microsoft 2010. godine i tu poziciju održala nekoliko godina dok se Windows borio sa prelaskom na mobilno računarstvo.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.