Акција

Microsoft претекао Apple као највриједнија јавна компанија на свијету

  • Извор: Агенције
  • 11.01.2024. 17:50

Microsoft је данас накратко претекао Apple и постао највриједнија таква компанија на свијету, што је нови заокрет у вишедеценијском ривалству између двије велике технолошке групације.

Акције софтверске компаније порасле су данас за око један одсто, док су акције произвођача ајфона пале за скоро толико, пренио је "Financial times".

Узбуђење инвеститора због новог таласа генеративне вјештачке интелигенције (АИ), вођено огромном популарношћу OpenaAI-овог ChatGPT, од када је лансиран крајем 2022. године, наставило се и у новој години, а Microsoft је једна од компанија која је због тога највише профитирала.

Промјена на ранг-листи најбогатијих компанија на свијету, такође, је утицала на произвођача АИ чипова Nvidiu, чије су акције ове године порасле за око 11 процената.

Apple је у великој мјери изостављен из приче о вјештачкој интелигенцији која је покренула Microsoft, највећег добављача OpenAI подршке и клауд хостинг провајдера, као и пионира у примjени АИ четбота у својим производима за претрагу.

У исто вријеме, забринутост због слабије продаје iPhonea, посебно у Кини, утицала је на Apple-ове акције у првих неколико дана 2024. године.

Apple и Microsoft су ривали од 1980-их, када је компанија коју су основали Стив Џобс и Стив Вознијак оптужила произвођача Windowsa Била Гејтса да је украо "изглед и осјећај" рачунарског софтвера Мacintosha.

Apple је почетком 1990-их изгубио тужбу за ауторска права против Windowsa, отварајући пут Microsoftu да деценијама доминира тржиштем рачунара.

Али вођена успјехом ајфона, Apple-ова тржишна вриједност је коначно престигла Microsoft 2010. године и ту позицију одржала неколико година док се Windows борио са преласком на мобилно рачунарство.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.