Ministarstvo finansija

Ministarstvo: Veliki interes kupaca za obveznice Srpske

  • Izvor: ATV
  • 05.05.2023. 19:04

Ministarstvo finansija Republike Srpske je na aukciji prodalo 20.868 obveznica u nominalnoj vrijednosti 1.000 KM po hartiji, sa kamatnom stopom 5,8 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Interes kupaca je bio veći od ponuđene količine hartija, ali uz veću kamatu, zbog čega je Ministarstvo odustalo od prodaje dijela hartija“, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon što su pojedini mediji objavili da Republika Srpska nije prodala preostale obveznice na aukciji.

Dodaju da je emisija obveznica planirana Budžetom Republike Srpske i u skladu je sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim je definisana namjena zaduživanja. Svrha duga su budžetska potrošnja i projekti, te otplata starog duga.

„Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske propisana su ograničenja, prema kojima javni dug Republike Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 55% ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj godini, a javni dug Republike Srpske sada iznosi 34,7% BDP-a“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.