Ministar u Vladi Srpske

Mitrović: Proizvodnja naoružanja djelatnost od strateškog interesa

  • Izvor: SRNA
  • 27.09.2023. 14:33

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da se Nacrtom zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj prvi put uspostavlja sveobuhvatan i kvalitetan pravni okvir u toj oblasti, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa.

Mitrović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući nacrt zakona koji su poslanici razmotrili, rekao da je cilj izrade zakona unapređenje i razvoj u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i kontrola privrednih društava koja posluju u namjenskoj industriji.

"Zakonom se propisuju uslovi za pribavljanje i ukidanje saglasnosti za obavljanje poslova u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, prava i obaveze proizvođača, posebno mjere bezbjednosti i zaštite resursa u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nadležnost nad proizvođačima, kao i druga pitanja", naveo je Mitrović.

On je rekao da proizvodnju naoružanja i vojne opreme može obavljati proizvođač koji posjeduje rješenje o davanju saglasnosti koje donosi Vlada, rješenje o upisu u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme koje donosi ministar privrede i preduzetništva i dozvolu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, koja se pribavlja u skladu sa posebnim propisima.

U tekstu nacrta navedeno je da je proizvodnja naoružanja i vojne opreme djelatnost od strateškog interesa za Republiku Srpsku, koja obuhvata dizajniranje novih sredstava i sistema naoružanja i vojne opreme, razvoj prototipova, projektovanje i konstruisanje, maloserijsku i serijsku proizvodnju, istraživanje, modernizaciju i razvoj naoružanja i tehnologije za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, vojnu standardizaciju, verifikaciju, sistem obezbjeđenja kvaliteta, kontrolu kvaliteta, izradu dijelova i remont naoružanja i vojne opreme.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program