Министар у Влади Српске

Митровић: Производња наоружања дјелатност од стратешког интереса

  • Извор: СРНА
  • 27.09.2023. 14:33

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да се Нацртом закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској први пут успоставља свеобухватан и квалитетан правни оквир у тој области, а производња наоружања и војне опреме уређује као дјелатност од стратешког интереса.

Митровић је у Народној скупштини Републике Српске, образлажући нацрт закона који су посланици размотрили, рекао да је циљ израде закона унапређење и развој у области производње наоружања и војне опреме, као и контрола привредних друштава која послују у намјенској индустрији.

"Законом се прописују услови за прибављање и укидање сагласности за обављање послова у области производње наоружања и војне опреме, права и обавезе произвођача, посебно мјере безбједности и заштите ресурса у производњи наоружања и војне опреме, надлежност над произвођачима, као и друга питања", навео је Митровић.

Он је рекао да производњу наоружања и војне опреме може обављати произвођач који посједује рјешење о давању сагласности које доноси Влада, рјешење о упису у Регистар произвођача наоружања и војне опреме које доноси министар привреде и предузетништва и дозволу за производњу наоружања и војне опреме, која се прибавља у складу са посебним прописима.

У тексту нацрта наведено је да је производња наоружања и војне опреме дјелатност од стратешког интереса за Републику Српску, која обухвата дизајнирање нових средстава и система наоружања и војне опреме, развој прототипова, пројектовање и конструисање, малосеријску и серијску производњу, истраживање, модернизацију и развој наоружања и технологије за производњу наоружања и војне опреме, војну стандардизацију, верификацију, систем обезбјеђења квалитета, контролу квалитета, израду дијелова и ремонт наоружања и војне опреме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина