Ministar privrede i preduzetništva

Mitrović: Srpska pogodno mjesto za strana ulaganja

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2023. 10:16

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da je Srpska pogodno mjesto za investiranje i da zemlje EU pokazuju veliko interesovanje za ulaganje, te da je Srpska preduzela određene mjere kako bi privukla strane investitore.

Mitrović je naveo da su zemlje EU zainteresovane za ulaganje u metaloprerađivačku i auto-industriju, a interesovanje su iskazali investitori iz Njemačke, Austrije i Italije.

"Republika Srpska je preduzela određene mjere kako bi privukla strane investitore koji u ovom trenutku pokazuju veliko interesovanje. To su zemlje iz EU koje donose nove tehnologije sa novim znanjima i bolje plaćenim radnim mjestima", rekao je Mitrović za RTRS.

On je naveo da su prednosti Republike Srpske geografski položaj, odnosno blizina EU, povoljna poreska politika i cijena radne snage, te podsjetio da je "Fajnenšel tajms" Srpsku svrstao među prvih 10 najperspektivnijih destinacija za strana ulaganja.

Cvijanović: Moj odnos prema sankcijama biće veoma institucionalan, ne doprinose rješavanju problema

Cvijanović: Moj odnos prema sankcijama biće veoma institucionalan, ne doprinose rješavanju problema

Prema njegovim riječima, pored toga što ministarstvo na čijem je čelu radi na privlačenju stranih investicija, podršku tome mogu dati i predstavništva Republike Srpske u inostranstvu upoznavanjem zemalja u kojima se nalaze sa pogodnostima i prednostima koje Srpska pruža.

"Određeni iskoraci u tom pravcu su napravljeni na nekim destinacijama, kao što su Njemačka, Austrija i Srbija", rekao je Mitrović.

On je naglasio da nije slučajno to što Republika Srpska sada ima rekordan broj zaposlenih, jer je Vlada Srpske preduzela određene aktivnosti i mjere, te ostaje opredijeljena za dalje povećanje plata i podsticaja kako bi se sprečio odliv radne snage.

Milić saopštio kad će biti isplaćene julske penzije

Milić saopštio kad će biti isplaćene julske penzije

"Ako pričamo o podsticajima za povećanje plata radnicima, to se pokazalo kao izuzetno dobra mjera. Vlada Srpske je do kraja prošle godine izdvojila oko 53 miliona KM", naveo je Mitrović, dodajući da je više od 50.000 radnika dobilo povećanje plata.

On je ukazao na neophodnost uvođenja novih profila u obrazovni sistem Srpske.

Mitrović je rekao da će na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije zakazanoj za 4. avgust biti kandidovane i teme vezane za most na Rači i auto-put od Rače do Bijeljine, kao i neke teme iz namjenske industrije.

Govoreći o novoj carinskoj ispostavi Bratunac na Mostu "Bratoljub", koja je od danas u funkciji, Mitrović je istakao da će ona doprinijeti razvoju tog područja.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм