Savez sindikata

Najveća prosječna plata isplaćena u oblasti finansija

  • 25.02.2019. 11:06

Najviša prosječna neto plata u Republici Srpskoj u januaru od 1.375 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a najniža od 599 KM u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Iz Sindikata navode da su nisku prosječnu neto platu u januaru primili i radnici u ugostiteljstvu 618 KM, kao i zaposleni u administrativnim, pomoćnim i uslužnim djelatnostima 624 KM, te radnici u građevinarstvu 632 KM. 

Prosječna isplaćena januarska neto plata radnika u trgovini iznosila je 653 KM, te u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 671 KM. 

Sindikalnu potrošačku korpu, koja je za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u januaru koštala 1.893 KM, prosječna isplaćena neto plata od 887 KM pokrivala je sa 46,84 odsto. 

Porodice u Republici Srpskoj u januaru su najviše novca trošile za prehranu 698 KM, te za stanovanje i komunalne usluge 583 KM. 

Odjeća i obuća koštale su 133 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM. 

"Iz ovih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima kako bi bio smanjen trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage", navodi se u saopštenju Saveza sindikata Republike Srpske. 

U Savezu sindikata smatraju da u fokusu aktivnosti u ovoj godini treba da bude donošenje izmjena i dopuna zakona o radu, o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, o inspekcijama, o mobingu, te izrada strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu Republike Srpske. 

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program