Sindikat traži povećanje

Ne stišava se bura oko plata u energo sektoru

  • Izvor: ATV
  • 16.11.2023. 19:44

Ne stišava se bura oko plata u energo sektoru. Zborovali su Gačani, njihov prvi sindikalac ponovo poručuje, tražimo da se vrati Kolektivni ugovor i da se poveća cijena rada. Ako se to ne desi zna se šta slijedi, poručuje Željko Tepavčević.

„Poslije 24. kada se završe svi zborovi u svim preduzećima opet je vanredna sjednica Glavnog odbora sindikata Elektroprivrede, na tom sastanku, GO je ovlašten da donose odluku o terminu održavanja protesta štrajka upozorenja i generalnog štrajka radnika Еlektroprivrede“, naveo je Željko Tepavčević, predsjednik sindikata RiTЕ.

Ulica nije rješenje treba se razgovarati i dogovarati, poručuje danas uprava ЕRS-a.

Ako imate ovu jugoslovensku novčanicu možete da zaradite

Ako imate ovu jugoslovensku novčanicu možete da zaradite

"Sva radnička prava koja su zagarantovana kolektivnim ugovorom u ЕRS-u nisu dirana i niko nije naglasio da je bilo koje njihovo pravo ugroženo. Ne razumijem odakle proizilazi ta netrpeljivost od strane pojedinaca i pojedinih sindikalnih organizacija. Ovdje se izgleda samo radi o novcu“, smatra Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj u ЕRS-u. 

Sa 158 na 190 maraka cijena rada, to je zahtjev sindikta. Tepavčević kaže da nikakvi novi pravilnici ne dolaze u obzir.

"Jer nije očekivati da će pravilnikom poslodavac, a to je jednostrani akt poslodavca, da da veća prava nego što je dao ovaj Kolektivni ugovor i da su oni mogli da isplaćuju plate oni sigurno nikada otkazivali kolektivni ugovor“, istakako je Tepavčević.

Duel Vukanović-Еlek: Ko se proveo kao bos po trnju, a ko uzeo silne pare

Duel Vukanović-Еlek: Ko se proveo kao bos po trnju, a ko uzeo silne pare

To nije tačno, odgovara uprava Еlektroprivrede. Ističu da su uvijek na strani radnika.

"Da nismo na strani radnika ne bi u dvije godine dva puta im podigli cijenu rada, a prije toga 11 godina niko nije podizao cijenu rada i tih 11 godina se niko nije bunio i rekao 'e što nam niste podigli cijenu rada'“, naveo je Vlatkovića.

Vlatković ponavlja da je Zakon jasan i da plate u distributivnim preduzećima zavise od regulatora. Ističe da su formirane radne grupe po djelatnostima koje će uraditi analize na osnovu kojih će se vidjeti šta dalje.

Еlektroprivreda Srpske raskinula Kolektivni ugovor

Еlektroprivreda Srpske raskinula Kolektivni ugovor

Detaljne analize po preduzećima i djelatnostima trebalo bi da budu završene do kraja ove godine, već početkom sljedeće moglo bi se pristupiti potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, sve to kažu u matičnom preduzeću.

Prosječna plata za period januar-avgust ove godine u sistemu Еlektroprivrede Republike Srpske iznosi 1.617 maraka i za 28%  je veće od prosjeka Republike Srpske. Stimulacija, topli obrok, regres, prevoz, jubilarne nagrade samo je dio onoga što ide još na platu.

Pratite nas i putem Vibera