Синдикат тражи повећање

Не стишава се бура око плата у енерго сектору

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2023. 19:44

Не стишава се бура око плата у енерго сектору. Зборовали су Гачани, њихов први синдикалац поново поручује, тражимо да се врати Колективни уговор и да се повећа цијена рада. Ако се то не деси зна се шта слиједи, поручује Жељко Тепавчевић.

„Послије 24. када се заврше сви зборови у свим предузећима опет је ванредна сједница Главног одбора синдиката Eлектропривреде, на том састанку, ГО је овлаштен да доносе одлуку о термину одржавања протеста штрајка упозорења и генералног штрајка радника Електропривреде“, навео је Жељко Тепавчевић, предсједник синдиката РиТЕ.

Улица није рјешење треба се разговарати и договарати, поручује данас управа ЕРС-а.

Ако имате ову југословенску новчаницу можете да зарадите

Ако имате ову југословенску новчаницу можете да зарадите

"Сва радничка права која су загарантована колективним уговором у ЕРС-у нису диранa и нико није нагласио да је било које њихово право угрожено. Не разумијем одакле произилази та нетрпељивост од стране појединаца и појединих синдикалних организација. Овдје се изгледа само ради о новцу“, сматра Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције и развој у ЕРС-у. 

Са 158 на 190 марака цијена рада, то је захтјев синдикта. Тепавчевић каже да никакви нови правилници не долазе у обзир.

"Јер није очекивати да ће правилником послодавац, а то је једнострани акт послодавца, да да већа права него што је дао овај Колективни уговор и да су они могли да исплаћују плате они сигурно никада отказивали колективни уговор“, истакако је Тепавчевић.

Дуел Вукановић-Елек: Ко се провео као бос по трњу, а ко узео силне паре

Дуел Вукановић-Елек: Ко се провео као бос по трњу, а ко узео силне паре

То није тачно, одговара управа Електропривреде. Истичу да су увијек на страни радника.

"Да нисмо на страни радника не би у двије године два пута им подигли цијену рада, а прије тога 11 година нико није подизао цијену рада и тих 11 година се нико није бунио и рекао 'е што нам нисте подигли цијену рада'“, навео је Влатковића.

Влатковић понавља да је Закон јасан и да плате у дистрибутивним предузећима зависе од регулатора. Истиче да су формиране радне групе по дјелатностима које ће урадити анализе на основу којих ће се видјети шта даље.

Електропривреда Српске раскинула Колективни уговор

Електропривреда Српске раскинула Колективни уговор

Детаљне анализе по предузећима и дјелатностима требало би да буду завршене до краја ове године, већ почетком сљедеће могло би се приступити потписивању новог Колективног уговора, све то кажу у матичном предузећу.

Просјечна плата за период јануар-август ове године у систему Електропривреде Републике Српске износи 1.617 марака и за 28%  је веће од просјека Републике Српске. Стимулација, топли оброк, регрес, превоз, јубиларне награде само је дио онога што иде још на плату.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм