Promijenjene prognoze

Njemačka je nekada bila ekonomska sila, a sada...

  • Izvor: B92
  • 15.12.2023. 17:56

Dva nemačka vodeća ekonomska instituta korigovala su svoje prognoze za privredu zemlje. Еkonomisti sada predviđaju slabiji rast u naredne dve godine.

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) očekuje znatno sporiji oporavak privrede nego što je ranije prognozirao.

Razlog je prije svega slaba potrošnja koja je inače jedan od stubova njemačke privrede.

DIW sljedeće godine očekuje rast od 0,6 odsto, a 2025. jedan odsto.

Prognoza uzima u obzir činjenicu da će njemačka vlada naredne dvije godine štedjeti i da neće ispuniti sva svoja obećanja oko izdvajanja novca, saopštio je institut u Berlinu u četvrtak.

DIW je početkom septembra još računao da će rast i sljedeće i 2025. biti 1,2 odsto. Međutim, u posljednje vrijeme je "privatna potrošnja kao motor privrede" bila poprilično ispod očekivanja.

Suočeni sa nesigurnim vremenom, potrošači su počeli više da štede, umjesto da direktno troše novac.

Berlinski institut ne očekuje ni da će dogovor vladajuće koalicije o budžetu popraviti situaciju.

"Prioritet jasno ide protiv investiranja. To će vjerovatno dugoročno da uspori privredni razvoj i da ugrozi konkurentnost Njemačke", rekao je predsjednik DIW-a Marsel Fračer.

I uticajni minhenski institut Ifo je svoju prognozu za sljedeću godinu ispravio.

Poslije ovogodišnje recesije od 0,3 odsto ekonomisti Ifo očekuju da će bruto društveni proizvod 2024. porasti za svega 0,9 odsto.

Ranije su prognozirali plus 1,4 odsto.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.