"Neobično kreativno“

Novi "sistem" cjenovnika u Hrvatskoj zbunio goste

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 10.07.2023. 13:53

Pažljivo čitajte. Kako stvari stoje, mnogima će uskoro za snalaženje s restoranskim jelovnicima biti potrebna posebna uputstva, a biće pametno na ručak stići i koji sat ranije da shvatiš kako naručiti i šta koliko košta.

Posebno ovo posljednje koje je postalo neobično kreativno. Naime, sve se češće može vidjeti da se hrana na jelovnicima izražava u težini od deset dekagrama pa bi se mnogi mogli neugodno iznenaditi ako tu cijenu zamijene za cijenu cijele porcije, a na kraju stigne tri do četiri puta veći račun, piše Jutarnji list i daje primjer jednog takvog jelovnika koji im je dostavila čitateljka zbunjena cijenama u jednom šibenskom restoranu.

Recimo, cijena dagnji izražena za težinu od 50 dekagrama. Škampi se potom izračunavaju na deset dekagrama, onda slijedi file tune koji je obračunat po porciji, a zatim lignje i orada - opet cijena za deset dekagrama.

Putin razgovarao sa Prigožinom

Putin razgovarao sa Prigožinom

Onima koji su malo brzopleti i naivni moglo bi se učiniti kako porcija lignji sa žara dođe samo šest evra, a zapravo je riječ o deset dekagrama što je znatno manje od standardne porcije.

Kako za Jutarnji pojašnjavaju u Državnom inspektoratu, inspektori ovakav jelovnik ne smatraju spornim. Naime, ugostitelj je prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti dužan da utvrdi normative za svako jelo i piće, pruži uslugu u skladu s normativom, a u njemu moraju da budu utvrđeni vrsta, količina i kakvoća svakog jela.

"Pojedina jela se uslužuju prema težini, na primer, jagnjetina, riba i plodovi mora - osim ako nisu utvrđena po komadu, odnosno porciji. Prilikom narudžbe gost bi trebalo s ugostiteljem da razjasni veličinu porcije i način određivanja količine pojedinog jela u porciji, a kako bi se otklonile eventualne nejasnoće“, kažu u Inspektoratu i dodaju da cjenovnik ne krši propise, ali ne odgovaraju na pitanje da li je on za potrošača zbunjujući, posebno s obzirom na činjenicu da se praktično za svako jelo koristi drugačiji način obračuna cijene.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: