"Neobično kreativno“

Novi "sistem" cjenovnika u Hrvatskoj zbunio goste

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 10.07.2023. 13:53

Pažljivo čitajte. Kako stvari stoje, mnogima će uskoro za snalaženje s restoranskim jelovnicima biti potrebna posebna uputstva, a biće pametno na ručak stići i koji sat ranije da shvatiš kako naručiti i šta koliko košta.

Posebno ovo posljednje koje je postalo neobično kreativno. Naime, sve se češće može vidjeti da se hrana na jelovnicima izražava u težini od deset dekagrama pa bi se mnogi mogli neugodno iznenaditi ako tu cijenu zamijene za cijenu cijele porcije, a na kraju stigne tri do četiri puta veći račun, piše Jutarnji list i daje primjer jednog takvog jelovnika koji im je dostavila čitateljka zbunjena cijenama u jednom šibenskom restoranu.

Recimo, cijena dagnji izražena za težinu od 50 dekagrama. Škampi se potom izračunavaju na deset dekagrama, onda slijedi file tune koji je obračunat po porciji, a zatim lignje i orada - opet cijena za deset dekagrama.

Putin razgovarao sa Prigožinom

Putin razgovarao sa Prigožinom

Onima koji su malo brzopleti i naivni moglo bi se učiniti kako porcija lignji sa žara dođe samo šest evra, a zapravo je riječ o deset dekagrama što je znatno manje od standardne porcije.

Kako za Jutarnji pojašnjavaju u Državnom inspektoratu, inspektori ovakav jelovnik ne smatraju spornim. Naime, ugostitelj je prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti dužan da utvrdi normative za svako jelo i piće, pruži uslugu u skladu s normativom, a u njemu moraju da budu utvrđeni vrsta, količina i kakvoća svakog jela.

"Pojedina jela se uslužuju prema težini, na primer, jagnjetina, riba i plodovi mora - osim ako nisu utvrđena po komadu, odnosno porciji. Prilikom narudžbe gost bi trebalo s ugostiteljem da razjasni veličinu porcije i način određivanja količine pojedinog jela u porciji, a kako bi se otklonile eventualne nejasnoće“, kažu u Inspektoratu i dodaju da cjenovnik ne krši propise, ali ne odgovaraju na pitanje da li je on za potrošača zbunjujući, posebno s obzirom na činjenicu da se praktično za svako jelo koristi drugačiji način obračuna cijene.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм