Jahorina

Osam lica sa Daunovim sindromom potpisao ugovore o zapošljavanju u Olimpijskom centru

  • Izvor: SRNA
  • 21.03.2024. 15:34

Na Jahorini su danas potpisani ugovori o zapošljavanju osam lica sa Daunovim sindromom u Olimpijskom centru.

Direktor Daun sindrom centra iz Banjaluke Zorana Jelića rekao je da je ovo istorijski događaj za Republiku Srpsku i da će prvi ugovori o radu biti na određeno vrijeme.

"Ovo se prvi put dešava tako da nismo imali iskustva kako to zakonski regulisati. Svi imaju dobru volju, ali postoji slovo zakona koje nije baš prilagođeno osobama sa Daunovim sindromom", rekao je Jelić novinarima na Jahorini.

On je podsjetio da je na Jahorini 2016. godine pokrenut program socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Jelić je rekao da iza Daun sindrom centra stoji Vlada Republike Srpske, dok se sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, kako kaže, pokušavaju razbiti zakonske barijere, koje su preslikane iz vremena kada se govorilo da osobe sa Daunovim sindromom ne treba i ne mogu da rade.

"To je ono što ćemo zajedno da uskladimo, da preslikamo modele iz svijeta i shvatimo da se osobe sa Daunovim sindromom dijele na dvije grupe, jedna koja je imala šansu i druga koja nije", naveo je Jelić.

On je dodao da Centar pomaže i Savjet ministara, posredstvom zamjenika predsjedavajuće Staše Košarca, koji je zaslužan što je Daun sindrom centar dobio projekat od Savjeta ministara, a koji će pomoći uključivanju novih polaznika u program socijalne rehabilitacije.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić rekao je da je ovaj centar jedna od prvih ustanova koja će zaposliti osobe iz Daun sindrom centra Banjaluka.

On je naveo da realizacija ovog projekta nije bila laka, budući da društvo ima mnogo predrasuda o osobama sa Daunovim sindromom.

Ljevnaić je dodao da će Olimpijski centar "Jahorina" podržavati Daun sindrom centar Banjaluka, te izrazio nadu da će, uz pomoć vlasti, biti izgrađen poseban objekat na Jahorini u kojem će osobe sa Daunovim sindromom moći da borave.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Srpske Stevica Dronjak rekao je da je ova institucija po zakonu obavezna da u roku od sedam do osam dana refundira sve doprinose koje poslodavac uplati na ime plate za osobu sa invaliditetom.

"Kada je u pitanju ovaj slučaj, u narednom periodu ćemo vidjeti kako da riješimo zakonsku regulativu da bismo ispoštovali sve ono što se odnosi na Fond za profesionalnu rehabilitaciju", rekao je Dronjak.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Irena Joldžić izrazila je žaljenje što društvo ne prihvata lica sa Daunovim sindromom, navodeći da ovaj centar već šest godina radi na tome da oni budu prihvaćeni u društvu.

Na današnjoj manifestaciji Daun sindrom centru Banjaluka uručeni su i ključevi kombija koji je prilagođen osobama sa smetnjama u razvoju, dok su povelje zahvalnosti centra, između ostalog, dobili Košarac, Ljevnaić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Еgić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Na manifestaciji na Jahorini, koja je organizovana povodom obilježavanja Svjetskog dana lica sa Daunovim sindromom, predstavljen je program socijalne rehabilitacije, osamostaljivanja i radnog osposobljavanja lica sa Daunovim sindromom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.