Sjetva bila produžena

Ozimi usjevi stabilni, štetu nanose glodari

  • Izvor: ATV
  • 02.01.2024. 19:40

Dug sušni period u jesen nije dozvoljavao mnogim ratarima da adekvatno pripreme zemljište, tako je sjetva bila produžena. Ako se ovako visoka temperatura zadrži i u narednom periodu, onda to i te kako može ostaviti posljedice na zimske usjeve. Usjevi su trenutno stabilni, ali opasnost prijeti od insekata i glodara.

 „Izgleda prilično dobro, ako ćete uporediti sa onim usjevima od prošle godine dosta, dosta bolje. Ima najezde tih glodara, miševa, tako da obilazio sam i ja parcele i vidio sam da ima štete od toga. Ići ćemo u proljetnoj sjetvi manje, sigurno, radi toga“, rekao je Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine.

„Glodari zna se šta je , treba se trovati. I ova godina je bila teška, ova sljedeća vidjećemo kakva će biti. Prošla je bila i sušna i sve, rodio je i kukuruz, ali nije to kao što je nekada rađao“, rekao je Mihajlo Maletić iz Kojčinovca.

Poljoprivrednici se nadaju i novom pravilniku koji izlazi u toku januara, Očekuju dosta od raspodjele budžeta za poljoprivredu, sredstva nisu mala, ukoliko se dobro rasporede, kažu.

 „Mislim da smo postigli dogovor i da će sigurno ovaj pravilnik biti dosta bolji u smislu dosta pravedniji  u odnosu na prošlu godinu, znači, neće se moći za neku manju površinu registrovati formalno, kupiti neka mašina ili neki traktor ili nešto drugo“, smatra Radić. 

Od 15. do 20.januara očekuju se i kapitalna ulaganja resornog ministarstva. Nadaju se da će se time ove godine poboljšati stanje u poljoprivrednoj proizvodnji koja je iz godine u godinu sve izazovnija.

Pratite nas i putem Vibera