Doktor ekonomske diplomatije

Pepić: Otvaranje novih radnih mjesta veoma važno za ekonomski rast Srpske

  • Izvor: ATV
  • 24.04.2024. 10:54

Velika njemačka kompanija "Male" dio proizvodnje je preselila iz Еvropske unije u Republiku Srpsku. U novom proizvodnom pogonu u Laktašima proizvodiće dijelove za putnička, teretna i radna vozila.

U ovaj projekat uložili su više od 20 miliona evra, a ističu da sa Republikom Srpskom imaju odličnu saradnju koja traje već dvije decenije.

Kompanija "Male" prije otvaranja novog pogona zapošljavala je oko 400 radnika u Laktašima. Do početka 2026. godine planira dodatno povećanje kapaciteta, kao i povećanje broja zaposlenih na 1.000.

Doktor ekonomske diplomatije Siniša Pepić, za ATV jutro je rekao da su nova radna mjesta važna za ekonomski rast Republike Srpske.

- Takve stvari su važne, ako gledamo iz više uglova. Na prvom mjestu, to je jako bitno za ekonomski rast Republike Srpske već u samoj fazi investicije dok traje izgradnja takvog jednog proizvodnog pogona, osjete se efekti na ekonomski rast Srpske. Nakon što fabrika počne sa radom, taj ekonomski rast će viti još vidljiviji. Ono što je najvažnije, to su nova radna mjesta. Male trenutno zapošljava oko 600 ljudi, a da će do kraja godine taj broj izaći na 1.000. Zamislite kada bismo iz godine u godinu to ponavljali, takve investicije sa drugim kompanijama, kakav bi to efekat bio ekonomski rast Srpske i cijele BiH. Međutim, ne podržavaju svi u BiH ekonomski rast Republike Srpske. Ovim se šalju poruke da su investicije u Srpskoj dobro došle, da je svaki investitor dobro došao, pogotovo ovakav, na nivou Malea. Ovo privlači investicije. Kada predsjednik Uprave jedne takve kompanije se zahvali Laktašima i Srpskoj na podršci pri investiciji, to privlači pažnju i drugih kompanija - rekao je Pepić.

Saradnja lokalne vlasti sa Republikom Srpskom, od izuzetnog je značaja za dolazak novih investitora i kompnija.

- Ono što mogu primijetiti jeste da je došlo do dobrog sinergetskog efekta saradnje lokalnih zajednica sa Republikom Srpskom. Srpska je u prethodnom periodu dosta uradila po pitanju infrastrukture. Infrastruktura je jedan od osnovnih preduslova za privlačenje stranih investicija. Prije svega, mislim na saobraćajnu infrastrukturu koja je u proteklo vrijeme sa izgradnjom auto-puteva, rekonstrukcijom aerodroma Banjaluka, sada i sa spajanjem auto-puta sa Hrvatskom, to će značajno da unaprijedi samu sliku Srpske kao potencijalnoj destinaciji za strane investicije. Laktaši, Gradiška, su stvorili poslovne zone kojima su omogućili da investitori po veoma povoljnim uslovima dođu do lokacija za izgradnju svojih proizvodnih pogona i da brzo završe sve oko administracija kako bi investicija bila završena u što kraćem roku. S druge strane, reformski proces u proteklom periodu je omogućio bržu registraciju kompanija, lakše poslovanje kompanija, zatim digitalizaciju samog poslovanja i na kraju energija, to je jedan od bitnih faktora. Činjenica je da imamo najpovoljnije uslove kada je u pitanju cijena električne energije - naglasio je Pepić.

Pratite nas i putem Vibera