Доктор економске дипломатије

Пепић: Отварање нових радних мјеста веома важно за економски раст Српске

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 10:54

Велика њемачка компанија "Мале" дио производње је преселила из Европске уније у Републику Српску. У новом производном погону у Лакташима производиће дијелове за путничка, теретна и радна возила.

У овај пројекат уложили су више од 20 милиона евра, а истичу да са Републиком Српском имају одличну сарадњу која траје већ двије деценије.

Компанија "Мале" прије отварања новог погона запошљавала је око 400 радника у Лакташима. До почетка 2026. године планира додатно повећање капацитета, као и повећање броја запослених на 1.000.

Доктор економске дипломатије Синиша Пепић, за АТВ јутро је рекао да су нова радна мјеста важна за економски раст Републике Српске.

- Такве ствари су важне, ако гледамо из више углова. На првом мјесту, то је јако битно за економски раст Републике Српске већ у самој фази инвестиције док траје изградња таквог једног производног погона, осјете се ефекти на економски раст Српске. Након што фабрика почне са радом, тај економски раст ће вити још видљивији. Оно што је најважније, то су нова радна мјеста. Мале тренутно запошљава око 600 људи, а да ће до краја године тај број изаћи на 1.000. Замислите када бисмо из године у годину то понављали, такве инвестиције са другим компанијама, какав би то ефекат био економски раст Српске и цијеле БиХ. Међутим, не подржавају сви у БиХ економски раст Републике Српске. Овим се шаљу поруке да су инвестиције у Српској добро дошле, да је сваки инвеститор добро дошао, поготово овакав, на нивоу Малеа. Ово привлачи инвестиције. Када предсједник Управе једне такве компаније се захвали Лакташима и Српској на подршци при инвестицији, то привлачи пажњу и других компанија - рекао је Пепић.

Сарадња локалне власти са Републиком Српском, од изузетног је значаја за долазак нових инвеститора и компнија.

- Оно што могу примијетити јесте да је дошло до доброг синергетског ефекта сарадње локалних заједница са Републиком Српском. Српска је у претходном периоду доста урадила по питању инфраструктуре. Инфраструктура је један од основних предуслова за привлачење страних инвестиција. Прије свега, мислим на саобраћајну инфраструктуру која је у протекло вријеме са изградњом ауто-путева, реконструкцијом аеродрома Бањалука, сада и са спајањем ауто-пута са Хрватском, то ће значајно да унаприједи саму слику Српске као потенцијалној дестинацији за стране инвестиције. Лакташи, Градишка, су створили пословне зоне којима су омогућили да инвеститори по веома повољним условима дођу до локација за изградњу својих производних погона и да брзо заврше све око администрација како би инвестиција била завршена у што краћем року. С друге стране, реформски процес у протеклом периоду је омогућио бржу регистрацију компанија, лакше пословање компанија, затим дигитализацију самог пословања и на крају енергија, то је један од битних фактора. Чињеница је да имамо најповољније услове када је у питању цијена електричне енергије - нагласио је Пепић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм