Spremljen novac

Pojedini penzioneri u BiH dobijaju pomoć od 100 KM

  • Izvor: ATV
  • 06.10.2023. 15:26

Pojedini penzioneri u BIH dobiće jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100 KM.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona i Federalni zavod za penzijsko osiguranje najavili su isplatu jednokratne pomoći određenim grupama penzionera u TK uz oktobarsku penziju. 

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak ovog kantona Fadil Alić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić potpisali su sporazum o ovoj pomoći.

Pomenuti iznos pomoći dobiće svi penzioneri iz Tuzlanskog kantona koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM.


Mladi fudbaler u bolnici saznao da mu je žena nastradala u nesreći

Mladi fudbaler u bolnici saznao da mu je žena nastradala u nesreći

"Novitet ove godine jeste da će pomoć ove godine, uz penzionere sa najnižim primanjima dobiti i penzioneri, korisnici takozvane srazmjerne penzije. To su penzioneri koji penziju primaju iz više izvora, a ukupna primanja ne prelaze iznos najniže penzije u FBiH", rekao je Alić.

Objasnio je da je u planu da se osiguraju dodatna sredstva ukoliko bi broj penzionera koji će dobiti pomoć bio veći od planiranog.

"Ukoliko bi se desilo da imamo više penzionera, nego što smo predvidjeli sredstava u ovom momentu, predvidjeli smo i da potpišemo aneks današnjeg ugovora i da osiguramo sredstva kako bi svi koji ostvare ovo pravo i dobili pomoć Vlade TK", rekao je.

Za ove namjene iz budžeta će biti izdvojeno ukupno 3,7 miliona KM.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: