Konferenicija za novinare

Poslodavci: Jedina najniža plata koja može biti donesena je 750 KM

  • Izvor: ATV
  • 15.11.2023. 16:43

Jedina najniža plata koja danas može biti regularana i donesena je 750 KM, rečeno je nakon sastanaka predstavnika poslodavaca i Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

To znači da najniža plata treba da bude nešto manje od 60 odsto prosječne plate. Ono na čemu insistiraju jeste da se izjednače radnici u privatnom i javnom sektoru. 

„Naš radnik na minimalac danas ima obavezu 200 KM toplog obroka, i 70, 80 KM prevoza, dakle mi smo oko 950 danas na minimalcu. Dakle, mi insistiramo od Vlade da se izjednače radnici, i da mi ovo što dajemo za topli obrok i prevoz stavi u taj iznos. Mi bi onda taj iznos imali već danas, sa 100 KM povećanja, došli bi na 1.050 KM“, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Trivić  je na konferenciji za novinare rekao da je današnja rasprava bila vrlo korektna i smirena. Napomenuo je da postoje različiti problemi za različite sektore.

„Branše, kao što je obućarska, bi povećanjem minimalne plate na 1.050 KM izgubile oko 1.500 radnih mjesta. Druge branše, kao što su trgovci, povećaće plate i kroz to povećanje će povećati cijene u maloprodaji. Njihove projekcije su da će ovakav rast plata dovesti do rasta cijena u maloprodaji za otrpilike 10 odsto“, izjavio je Trivić.

Takođe, postoje branše poput drvne insutrije koje već mjesecima rade sa smanjenim kapacitetima, njihova skladišta su prepuna, već imaju višak radnika i raumišljaju kako dalje.

„Očito je da će ovakva najniža plata u drvnoj industriji i u Šumama Republike Srpske dovesti do ozbiljnih finansijskih problema.  Što se tiče komunalnih preduzeća, oni su rekli da je već zadnje povećanje plata dovelo 50 odsto ovih preduća u gubitak“, rekao je Trivić.

Dobit preduzeća od 4 milijarde KM, o kojoj se u javnosti priča, će završiti u saniranju gubitaka, naveo je on

„Zaključak svih kompanija je da se više neće ići u varijante da se samo dižu najniže plate nego da se iziskuje povećanje plata za cjelokpunu firmu, što po kompaniju iznosi od 250 do 400 KM u bruto iznosu za svakog radnika, svaki mjesec. Sve kompanije su rekle da nemaju ta finansijska sredstva u svojim budžetima“, naveo je on.

Od premijera Radovana Viškovića su saznali da priča o 1.050 KM nije zaključena priča nego će se dalje razmatrati. Tražiće od Vlade da se ova odluka ne razvlači do kraja godine nego da bude u što kraćem roku donesena.

„Vlada ima obavezu da zaštiti one poslodavce koji plaćaju poreze i doprinose. Zaključili smo da ovakav rast najniže plate pogađa one koji imaju plaćene sve poreze i doprinose jer oni nemaju prostora da išta sakriju“, samtra Trivić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca rekao je da je predloženo da se zajedno sa Vladom Federacije BiH uvede uspostavljanje oporezivanja dividende, jer je ona "izvor sive ekonomije". Takođe, predloženo je i uvođenje poreza na ekstra dobit.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske,  rekao je da se prije povećanja plata treba dobro razmisliti, da ta najniža plata ne dovede u opasnost opstanak ekonomije Srpske. Dodao je da bi povećanjem najniže plate sa 700 KM na 1.050 KM bila ugrožena privreda, pogotovo u malim mjestima u kojima neki poslodavci jedva isplaćuju i iznos od 700 KM.

„Еnormna povećanja stvarno nisu moguća i to je danas jasno poručeno sa ovog skupa. Takođe, poručeno je da licitiranje sa nekakvom dobiti od 4 milijarde u prethodnoj godini nije realna stvar i to treba izanalizirati“, naveo je Mijić.

Pratite nas i putem Vibera