Rast

Povećan izvoz maslaca iz BiH

  • Izvor: Agencije
  • 13.04.2024. 12:04

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u prošloj godini iznosila je 131 miliona KM, što je više za 14,38 odsto u odnosu na godinu ranije.

Istovremeno je uvezeno mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti 230,5 miliona KM, što je više za 2,29 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini količinski je veći za 0,93 odsto u odnosu na godinu ranije, a zabilježen je količinski rast izvoza maslaca (70,09 odsto), fermentiranog programa (18,34 odsto) te sira (7,55 odsto).

Ukupan promet spoljnotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 odsto, prenosi Fena.

Najznačajnija izvozna tržišta u prošlo godini bila su: Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i KiM, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza maslaca i mliječnih namaza, sira i fermentiranog programa, odnosno proizvoda sa dodanom vrijednosti, kako navode iz STKBiH, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH, prenosi Biznis.ba.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.