Раст

Повећан извоз маслаца из БиХ

  • Извор: Агенције
  • 13.04.2024. 12:04

Вриједност извоза млијека и млијечних прерађевина из БиХ у прошлој години износила је 131 милиона КМ, што је више за 14,38 одсто у односу на годину раније.

Истовремено је увезено млијека и млијечних прерађевина у вриједности 230,5 милиона КМ, што је више за 2,29 одсто, подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.

Извоз млијека и млијечних прерађевина у прошлој години количински је већи за 0,93 одсто у односу на годину раније, а забиљежен је количински раст извоза маслаца (70,09 одсто), ферментираног програма (18,34 одсто) те сира (7,55 одсто).

Укупан промет спољнотрговинске размјене млијека и млијечних производа у 2023. години износио је 361,5 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом износила 57 одсто, преноси Фена.

Најзначајнија извозна тржишта у прошло години била су: Црна Гора, Хрватска, Србија, Сјеверна Македонија и КиМ, док је највећи увоз био из Њемачке, Хрватске, Србије, Словеније и Мађарске.

Континуирано постепено повећање годишњег извоза маслаца и млијечних намаза, сира и ферментираног програма, односно производа са доданом вриједности, како наводе из СТКБиХ, значајан је показатељ развоја овог сектора у БиХ, преноси Бизнис.ба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: