Спољнотрговинска комора БиХ

Гдје се извози месо из БиХ

  • Извор: Независне
  • 14.04.2024. 12:53

БиХ је прошле године извезла меса и месних прерађевина у вриједности 132,4 милиона КМ, што је за четири одсто више у односу на годину дана раније, док је увоз износио 662,9 милиона КМ, што је такође више за 20,28 одсто у односу на годину дана раније, подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.

Наиме, према овим подацима, највише домаћег меса се извезло у Црну Гору и Турску, док је прошле године у односу на годину дана раније забиљежен пад извоза свињског меса, и то 93 одсто.

Како су рекли, количински је забиљежен раст извоза свјежег говеђег меса од око 400 тона, и то у Турску, кобасица и сличних производа за 29,6 одсто, те меса перади 9,5 одсто.

"Свјеже и расхлађено месо највише се извозило у Црну Гору, у укупној вриједности око 21,9 милиона КМ, затим у Турску 11,35 милиона КМ, те у Хрватску, око седам милиона КМ, потом у Србију, око шест милиона КМ, те Словенију, око 4,4 милиона КМ", казали су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Сваки дан крао неколико килограма меса: Радници једва провалили његов систем

Сваки дан крао неколико килограма меса: Радници једва провалили његов систем

Додали су да је у односу на годину дана раније примјетно повећање извоза у Словенију, док се у Турску биљежи раст чак и до 50 одсто, али је примјетан пад извоза у Сјеверну Македонију.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је у разговору за "Независне новине" да не чуди уопште податак да је толико смањен извоз свињског меса јер је прошле године афричка куга усмртила више од 60.000 свиња.

"Тако да једноставно нисмо имали шта да извеземо, смањена је и производња, а и самим тим због опасности од афричке куге одређене земље су увеле забрану увоза", казао је Маринковић.

Истакао је да је оно што је катастрофално по домаће произвођаче и што је довело да имамо смањену продукцију меса тај прекомјерни и неконтролисани увоз.

Како је појаснио, не чуди податак да је Турска једна од главних земаља у које БиХ извози месо, јер се, како каже Маринковић, црвено месо највише пласира на турско тржиште.

"Кад је у питању Црна Гора, вјероватно је то сада алтернативно тржиште које се појавило, да би могло да узме дио наше производње", казао је Маринковић.

Хит прилог АТВ-а: Пјесма

Хит прилог АТВ-а: Пјесма "Ја имам све у животу“ заразила Требињце

Економиста Игор Гавран истакао је за "Независне новине" да је до пада извоза свињског меса дошло сигурно због свињске куге у цијелој регији.

"Иначе ми и даље немамо довољну производњу за властите потребе, осим пилећег меса, па је дебаланс неминован док то не промијенимо", казао је Гавран.

Да је БиХ принуђена да увози велике количине црвеног меса, али да има значајне количине пилећег меса за извоз, каже и Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске.

"У Српској скоро да и не постоји велика и озбиљна фарма која производи велике количине меса, па стога је јасно да смо принуђени да увозимо велике количине", рекао је Бањац и додао да је велика потражња за месом на нашем тржишту, те да домаћа понуда не може да испуни два основна услова, цијену и количину ових производа.

"Квалитет нашег меса је неупитан, али је проблем што немамо довољне количине и цијена је висока. Домаћа месна индустрија није довољно развијена како би могла задовољити потребе тржишта", рекао је Бањац.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: