Aleksandar Lukašenko

"Preživjeli smo sankcije Zapada"

  • 17.11.2023. 21:15

Bjelorusija je izdržala pritisak zapadnih sankcija i ima tržište za plasman svojih proizvoda, izjavio je danas bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

"Preživjeli smo. Imamo gdje da prodajemo naše proizvode, što je najvažnije", rekao je on u Gomelju, na sastanku sa osobljem kompanije za proizvodnju nakita Kristal, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u Bjelorusiji se posebna pažnja poklanja razvoju novih tržišta, posebno saradnji sa zemljama afričkog kontinenta.

Šta kažu građani na nove američke sankcije pojedinicma iz Srpske?

Šta kažu građani na nove američke sankcije pojedinicma iz Srpske?

"Sa Zimbabveom su uspostavljeni dobri odnosi, a očekuje se uzvratna posjeta Еkvatorijalnoj Gvineji, precizirao je bjeloruski lider.

Lukašenko je ukazao na velike izglede za razvoj saradnje sa ovim zemljama i regionom u celini.

"To je važno i za rad takvih preduzeća kao što je proizvodno udruženje 'Kristal': afrički kontinent ima velika nalazišta plemenitih metala i dijamanata", naveo je Lukašenko.

Generalni direktor "Kristala" Ruslan Sorokovoj rekao je da ta fabrika nabavlja sirovine za proizvodnju uglavnom u Rusiji, ali sada počinje da sarađuje sa Zimbabveom.

Odnosi između Bjelorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali od predsjedničkih izbora 2020. godine. Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije. Nova etapa u proširenju zapadnih sankcija Bjelorusiji nastupila je zbog podrške Minska ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Pratite nas i putem Vibera