Александар Лукашенко

"Преживјели смо санкције Запада"

  • 17.11.2023. 21:15

Бјелорусија је издржала притисак западних санкција и има тржиште за пласман својих производа, изјавио је данас бјелоруски предсједник Александар Лукашенко.

"Преживјели смо. Имамо гдје да продајемо наше производе, што је најважније", рекао је он у Гомељу, на састанку са особљем компаније за производњу накита Kристал, преносе РИА Новости.

Према његовим ријечима, у Бјелорусији се посебна пажња поклања развоју нових тржишта, посебно сарадњи са земљама афричког континента.

Шта кажу грађани на нове америчке санкције појединицма из Српске?

Шта кажу грађани на нове америчке санкције појединицма из Српске?

"Са Зимбабвеом су успостављени добри односи, а очекује се узвратна посјета Екваторијалној Гвинеји, прецизирао је бјелоруски лидер.

Лукашенко је указао на велике изгледе за развој сарадње са овим земљама и регионом у целини.

"То је важно и за рад таквих предузећа као што је производно удружење 'Kристал': афрички континент има велика налазишта племенитих метала и дијаманата", навео је Лукашенко.

Генерални директор "Kристала" Руслан Сороковој рекао је да та фабрика набавља сировине за производњу углавном у Русији, али сада почиње да сарађује са Зимбабвеом.

Односи између Бјелорусије и западних земаља нагло су се погоршали од предсједничких избора 2020. године. Западне земље су постепено уводиле санкције против бјелоруских званичника, предузећа и индустрије. Нова етапа у проширењу западних санкција Бјелорусији наступила је због подршке Минска руској војној операцији у Украјини, наводи руска агенција.

Пратите нас и путем Вибера