Politika sankcija

Pusti snovi Vašingtona: Prepolovićemo Rusima prihode od nafte i gasa

  • 02.12.2023. 08:02

Vašington će u narednim godinama sprovoditi svoju politiku sankcija prema ruskim energentima u nastojanju da prepolovi prihode Moskve od nafte i gasa do 2030. godine, rekao je visoki američki zvaničnik za "Fajnenšel tajms".

SAD predvode međunarodne napore da ograniče izvoz ruske nafte i goriva od početka sukoba u Ukrajini prošle godine.  

"Cilj ovih sankcija je da se promijeni ponašanje Rusije i da se osigura da Putin ne bude u poziciji, kako god da se uspostavi neka vrsta mira, da iskoristi tri ili četiri godine da se ponovo naoruža i pripremi svoju vojsku za treću fazu invazije na Ukrajinu", objasnio je pomoćnik državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajat.  

Djevojčica pronašla kameru u toaletu aviona: Zalijepio

Djevojčica pronašla kameru u toaletu aviona: Zalijepio "Ajfon" da snima?

ЕU i zemlje G7 nametnule su gornju granicu od 60 dolara po barelu za rusku naftu uz zabranu zapadnim firmama da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako se teret ne kupi ispod utvrđene cijene. 

Prihodi Moskve od prodaje nafte i gasa pali za 46 odsto u odnosu na isti period prošle godine u januaru nakon što je gornja granica cijena nametnuta, ali su poslije dramatično porasli zadajući udarac pokušajima Zapada da smanji ruske prihode od energenata.

Zvaničnici ЕU ranije su priznali da je Moskva uspješno zaobišla ograničenje, jer gotovo nijedna njena isporuka sirove nafte nije prodata po ili ispod granice cijene. 

Putin izdao naredbu: Povećava se broj pripadnika Oružanih snaga Rusije!

Putin izdao naredbu: Povećava se broj pripadnika Oružanih snaga Rusije!

Vašington je tvrdio da su ograničenja nametnula značajne troškove Moskvi i obećao je da će pooštriti mjere u pokušaju da nanese štetu ruskoj ekonomiji. U još jednom nastojanju da smanji ruske prihode od energenata, Ministarstvo finansija SAD radi na povećanju troškova koje Moskva mora da plati za vođenje navodne flote tankera u sjenci koji imaju nejasan status vlasništva i osiguranja, i na kojima su ograničene cijene.

"SAD traže načine da tu flotu u sjenci učine manje efikasnom", kaže Pajat, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.