Политика санкција

Пусти снови Вашингтона: Преполовићемо Русима приходе од нафте и гаса

  • 02.12.2023. 08:02

Вашингтон ће у наредним годинама спроводити своју политику санкција према руским енергентима у настојању да преполови приходе Москве од нафте и гаса до 2030. године, рекао је високи амерички званичник за "Фајненшел тајмс".

САД предводе међународне напоре да ограниче извоз руске нафте и горива од почетка сукоба у Украјини прошле године.  

"Циљ ових санкција је да се промијени понашање Русије и да се осигура да Путин не буде у позицији, како год да се успостави нека врста мира, да искористи три или четири године да се поново наоружа и припреми своју војску за трећу фазу инвазије на Украјину", објаснио је помоћник државног секретара за енергетске ресурсе Џефри Пајат.  

Дјевојчица пронашла камеру у тоалету авиона: Залијепио

Дјевојчица пронашла камеру у тоалету авиона: Залијепио "Ајфон" да снима?

ЕУ и земље Г7 наметнуле су горњу границу од 60 долара по барелу за руску нафту уз забрану западним фирмама да пружају осигурање и друге услуге за испоруке руске нафте, осим ако се терет не купи испод утврђене цијене. 

Приходи Москве од продаје нафте и гаса пали за 46 одсто у односу на исти период прошле године у јануару након што је горња граница цијена наметнута, али су послије драматично порасли задајући ударац покушајима Запада да смањи руске приходе од енергената.

Званичници ЕУ раније су признали да је Москва успјешно заобишла ограничење, јер готово ниједна њена испорука сирове нафте није продата по или испод границе цијене. 

Путин издао наредбу: Повећава се број припадника Оружаних снага Русије!

Путин издао наредбу: Повећава се број припадника Оружаних снага Русије!

Вашингтон је тврдио да су ограничења наметнула значајне трошкове Москви и обећао је да ће пооштрити мјере у покушају да нанесе штету руској економији. У још једном настојању да смањи руске приходе од енергената, Министарство финансија САД ради на повећању трошкова које Москва мора да плати за вођење наводне флоте танкера у сјенци који имају нејасан статус власништва и осигурања, и на којима су ограничене цијене.

"САД траже начине да ту флоту у сјенци учине мање ефикасном", каже Пајат, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера