Moderator na SЕT-u

Rajković za ATV: SЕT se pokazao kao veoma značajan regionalni događaj u energetici

  • Izvor: ATV
  • 20.03.2024. 09:36

Profesor dr Nikola Rajaković, moderator na SЕT-u i profesor Еlektrotehničkog fakulteta u Beogradu, rekao je za ATV da se Samit energetike u Trebinju pokazao kao veoma značajan regionalni događaj u energetici, sa aspekta umrežavanja struke, sa aspekta sagledavanja šta nas čeka u ovoj oblasti kao i sa aspekta kako da ubrzamo energetsku tranziciju.

Prvi panel Samita koji počinje danas u podne tematizovanje energetsku povezanost Zapadnog Balkana, a profesor Rajković je moderator panela.

„Krenuli smo u ozbiljnu energetsku tranziciju koja podrazumijeva, prije svega, dekarbonizaciju. Dekarbonizacija je u osnovi napuštanje fosilnih goriva, to znači uglja, nafte i gasa- Najvažnije je razumjeti da to ne može da se uradi za mjesec dana, godinu dana, dvije godine. To je proces koji će trajati decenije.Prvi rezultati očekuju se 2030. godine“; izjavio je Rajković gostujući u ATV jutru.

U svakom slučaju, kaže on, fosilnim gorivima se vidi kraj, prelazimo na obnovljive izvore, na vodu, sunce, vjetar, a tu je i nuklearna energija kao cjelina.

U Trebinju počinje Samit energetike

U Trebinju počinje Samit energetike

„Na prvom panelu mi ćemo razgovarati o tome kako region da odgovori na ove izazove koje smo sad izlistali. Mislim da je ključna riječ u ovom trenutku, o kojoj treba da brine region, kako ubrzati energetsku tranziciju, kako se brže okrenuti ka obnovljivim izvorima energije, kako unaprijediti tehnologije, finansiranje projekata i ekonomske performanse svih tih projekata sa namjerom da finalni proizvod, električna energija i svi ostali vidovi energije, bude za građane dostupnija i jeftinija. To je suština našeg posla. Ne ide lako i ne ide preko noći ali se vide rezultati vrlo jasno“, istakao je profesor.

Prvi rezultat je taj da je danas proizvedeni kilovatsat iz solarne elektrane najjeftiniji kilovatsat. Ako bismo na proizvedeni kilovatsat iz termoelektrane dodali troškove ugljendioksida, takse, taj bi kilovatsat bio tri puta skuplji od kilovatsata proizvedenog iz sunca, pojašnjava profesor Rajković.

„Isto tako i vjetar je jako kompetitivan i u tom takmičenju ima ozbiljno mjesto, o hidro da ne govorim. Hidro je konvencionalni, obnovljivi izvor, hidroeneregtika u regionu, a posebno u Republici Srpskoj, ima fundamentalno mjesto i o njoj se mora jako voditi računa. To dokazuju ljudi koji upravljaju Еlektroprivredom“, izjavio je Rajković.

Učesnici prvog panela su generalni direktori elektroprivreda, predstavnici svih elektroprivreda, ne samo sa Zapadnog Balkana nego i šire, predstavnici referentnih banaka, ЕBRD-a.

Pratite nas i putem Vibera