Da li će građani plaćati više

Saga u vezi sa strujom još traje: "Ne treba trčati pred rudu"

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2024. 19:24

Ne treba trčati pred rudu, to je otprilike poruka prvog čovjeka Ustavnog suda Srpske energo stručnjacima na jugu.

Džerard Selman gostujući na ATV ponavlja da nedavna odluka ovog Suda nikako ne može dovesti do povećanja cijene struje u Srpskoj.

"Ako već neko izlazi u medije bez obzira na kojoj je poziciji se nalazi mislim da bi trebalo da izvrši konsultacije pogotovo kada se radi o odluci Ustavnog suda sa pravnicima jer dejstvo odluka Ustavnog suda je specifično. Mi se možemo sa tim nositi i mi znamo da hoćemo da dovedemo građane Srpske u istu poziciju", kaže Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda Srpske.

Odluka o „blok tarifi“ nije bila u skladu sa Zakonom o električnoj energiji pa samim tim ni sa Ustavom Srpske, naglašava Selman. Regulator je na potezu, prvo mora odluku Suda dobro pročitati, a onda i ispraviti ono što je pogrešeno.

Da li su konačno pročitali i shvatili odluku Ustavnog suda u regulatoru nismo saznali. Predsjednik ove Komisije Vladislav Vladičić nam kaže, izjava nema do nove konačne odluke.

A tu novu konačnu odluku nestrpljivo čekaju i oni koji struju obračunavaju. Sve oči iz ЕRS-a ovih dana gledaju u RЕRS.

"Onog momenta kada regulator donese novu odluku po pitanju tarifnih stavova za javno snabdijevanje, javni snabdjevač odnosno MP ЕRS će postupiti i fakturisati električnu energiju onako kako je regulisano Odlukom o tarifnim stavovima Republike Srpske", kaže Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdijevanje u ЕRS-u.

Sada sporna takozvana „blok tarifa“ u Srpskoj je uvedena u januaru prošle godine. Kako ATV nezvanično saznaje nova odluka regulatora neće promjeniti račune, srediće se samo pravne zavrzlame i začkoljice.

Pratite nas i putem Vibera