Zbog dugova

Samo u BiH: Udruženje stečajnih upravnika otišlo u stečaj

  • Izvor: Agencije
  • 15.09.2023. 18:36

Udruženje stečajnih upravnika u BiH otišlo je u stečaj.

Ovo udruženje se pojavilo na listi poreskih dužnika u FBiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija, piše Kliks.

Račun Udruženja se početkom ovog mjeseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke BiH.

Patrijarh Porfirije: Narod ovog kraja razumije šta je sloboda

Patrijarh Porfirije: Narod ovog kraja razumije šta je sloboda

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je za pomenuti portal kazao da je Udruženje stečajnih upravnika u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga vjerovatno se ne može računati u budućnosti.

"Možemo primijetiti da se pozicija poreskih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne mijenja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada FBiH i Poreska uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljeg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela", rekao je.

Еlektronske cigarete mogu da parališu imunološke ćelije

Еlektronske cigarete mogu da parališu imunološke ćelije

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora - deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

"Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane PU. Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti", pojasnio je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: