Isti strah

Štete na voću zbog mraza

  • Izvor: ATV
  • 29.03.2024. 19:40

Svake godine isti strah, pričaju voćari. Mislili smo da će nas mraz zaobići, ali nažalost nije. Prouzrokovao je štetu na određenim sortama jabuke, kruške i šljive.

''Primjećujemo da na šljivi da ima dosta njih koje nisu oplođene sad, kolika je šteta tek ćemo utvrditi dok završi cvjetavanje i kad bude oplodnja. Ja strahujem i maj, jer je bilo godina i šestog maja, i taj nas je i koštao'', kaže Ilinka Macura.

Posljedica će biti svjesni su i u udruženju prijedorskih voćara. Osjetiće se to i na kvalitetu. 

''On će definitivno uticati ne samo na rod nego i na kvalitet ploda, ali još jednom kažem pravo stanje ćemo znati u narednom periodu, kad se biljka očisti od oštećenih cvjetova, pupoljaka, nije iscvjetalo voće ono je već u pupoljku uništeno'', naveo je Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara grada Prijedora.

Mraz je voćare zadesio u martu, međutim kritičan je april. Velike su šanse da se i tad ponovi, naglašavaju stručnjaci. 

''Još uvijek ne možemo reći da je godina izgubljena i da su pričinjene značajnije štete. Čitav april je kritičan i to je period kada možemo očekivati mraz, za sada po prognozi ništa ne vidimo, ali mora se to pratiti svaki dan'', rekao je Boris Stanković, viši stručni saradnik za voćarstvo, resor za pružanje usluga PJ Prijedor.

Voćarima se preporučuje i da tokom noći u ranim jutarnjim časovima koliko je moguće zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili nekim biološkim preparatima, poput antifriza za biljke.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.