Svjetski ekonomski forum

Svijet je u velikom problemu: Ovo nije viđeno od Napoleonovih ratova

  • Izvor: Agencije
  • 29.04.2024. 16:52

Globalni javni dug je danas najviši od vremena Napoleonovih ratova, dakle od prve i druge decenije 19. vijeka, izjavio je predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende na konferenciji u Rijadu.

Brende je naveo da se globalni javni dug približava granici od 100 odsto BDP-a, kao i da se napredne ekonomije suočavaju sa prijetnjom stagflacije, odnosno s rastom cijena uz istovremeni pad proizvodnje, prenosi Si-Еn-Bi-Si.

Njegovo upozorenje se poklapa sa nedavnim izvještajem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u kojem se navodi da je globalni javni dug prošle godine dostigao 93 odsto BDP-a, što je za devet procenata više od nivoa prije pandemije.

MMF je predvidio da bi globalni javni dug mogao da bude blizu 100 odsto BDP-a do kraja decenije.


"Najzanimljivije je bilo kada sam sudiji dobacio da kazni tužioca; 'Kazni i mene, molim te'“

Brende je naglasio da vlade moraju razmotriti kako se mogu smanjiti dugovi i uvesti prave fiskalne mjere, a da istovremeno ne pokrenu recesiju.

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma je takođe upozorio na posljedice usporavanja svjetskog ekonomskog rasta, koji će, prema prognozi, u 2024. iznositi 3,2 odsto.

"Svijet će se suočiti s decenijom slabog ekonomskog rasta ako se ne primijene prave mjere", zaključio je Brende.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok