Istraživanje IFO

Svjetska ekonomija će u 2024. porasti za 2,6 odsto, evropska privreda za 1,9

  • Izvor: Agencije
  • 23.01.2024. 18:29

Svjetska ekonomija će u 2024. porasti za 2,6 odsto, a evropska privreda za skromnijih 1,9 odsto, proizilazi iz danas objavljenih rezultata kvartalne ankete ekonomskih stručnjaka (ЕЕS) koju su sproveli Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

U Еvropi su očekivanja prilično heterogena pošto se prognozira da će privreda Velike Britanije porasti za 0,5 odsto, njemačka ekonomija za 0,6 odsto, dok Srbiju prema mišljenju stručnjaka očekuje rast između 2,5 i tri odsto.

Stručnjaci širom sveta uglavnom smatraju da se politička stabilnost poboljšala u odnosu na prethodni kvartal uprkos sukobima na Bliskom istoku, a izuzetak su Sjeverna Amerika i Zapadna Еvropa koji prijavljuju manju stabilnost i veće nezadovoljstvo učinkom svojih vlada.

Mnoge velike evropske privrede kao što su Nemačka, Velika Britanija i Holandija, očekuju da će se suočiti sa još većim izgledima za recesiju, prije svega, zbog geopolitičkih turbulencija i rasta cijena energenata.

Globalni ekonomski rast će ubrzati na 2,9 odsto u 2025. godini i na 3,3 odsto u 2027. godini, tvrde eksperti. Istraživanje je sprovedeno između 7. i 21. decembra 2023. godine, a u njemu je učestvovao 1.431 ekonomski stručnjak iz 124 zemlje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?