Više od 1.000 učesnika

Trebinje centar energetike regiona - počeo peti SЕT

  • Izvor: ATV
  • 20.03.2024. 19:07

Trebinje je i ove godine centar energetike regiona. Više od 1.000 učesnika stiglo je na jug Republike Srpske. Na sedam panela u tri dana pričaće se o najvažnijim temama iz oblasti energetike.

Peti SЕT je otvorio predsjednik Srpske. Milorad Dodik svjestan energo potencijala zato su veliki projekti samo jedan od ciljeva. Građani se ne smiju zaboraviti.

"Republika Srpska ima niz prednosti a jedna od tih je da očuvamo nizak nivo cijene električne energije za naš konzum. Naravno, na regionalnom tržištu učestvujemo regionalni takmac ali na domaćem želimo, i to je naša politika, da za naš konzum stanovništva imamo jednu od najnižih cijena električne energije. Kroz podršku i ponudu cijenama električne energije podstaknemo i našu privredu“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Republika Srpska je odlučno krenula i putem energetske tranzicije. Još odlučnija je da iskoristi sve energetske potencijale, solarne, hidro i vjetro elektrane se grade na sve strane, kažu ministri.

Zaključeno je ugovora instalisane snage negdje 170 megavata to je na današnji dan. Procijenjena vrijednost investicija 4.300.000.000 to je najveća razvojna šansa Republike Srpske.

"Veoma značajno i važno je iskoristiti sve kapacitete koje Republika Srpska ima jednako kao i potrebu za obezbjeđenjem dodatnih gasnih interkonekcija kako bismo obezbjedili energetsku stabilnost za građane i privredu Republike Srpske“, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac.

Svaki SЕT je izrodio kvalitetne zaključke pa tako niko ne sumnja ni u ovaj. Donosioci odluka kažu da se ne kasni za modernim trendovima i zahtjevima energetske zajednice. Na SЕT-u s kuju planovi, sklapaju dogovori ali i šalju važne poruke.

"Najvažnija poruka našeg Samita jeste da popravimo i poboljšamo i unaprijedimo međusobnu povezanost energetskih kompanija iz regiona ne samo javnih već i privatnih. Ovdje je prilika da se ljudi upoznaju da budemo sa kreditorima, finansijerima, investitorima“, rekao je generalni direktor "Еlektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović.

"Saradnja i dalja saradnja sa kompanijama u regionu jer smo sigurni da će proces energetske tranzicije i dekarbonizacije staviti puno izazova pred nas“, kaže direktor ЕPS-a Dušan Živković.

U danima oko SЕT-a Trebinje je krcato - traži se krevet više, baš zato se krenulo i u realizaciju ideje izgradnje kongresnog centra. Samit energetike u Trebinju, SЕT 2024 traje tri dana.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.