Више од 1.000 учесника

Требиње центар енергетике региона - почео пети СЕТ

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2024. 19:07

Требиње је и ове године центар енергетике региона. Више од 1.000 учесника стигло је на југ Републике Српске. На седам панела у три дана причаће се о најважнијим темама из области енергетике.

Пети СЕТ је отворио предсједник Српске. Милорад Додик свјестан енерго потенцијала зато су велики пројекти само један од циљева. Грађани се не смију заборавити.

"Република Српска има низ предности а једна од тих је да очувамо низак ниво цијене електричне енергије за наш конзум. Наравно, на регионалном тржишту учествујемо регионални такмац али на домаћем желимо, и то је наша политика, да за наш конзум становништва имамо једну од најнижих цијена електричне енергије. Кроз подршку и понуду цијенама електричне енергије подстакнемо и нашу привреду“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Република Српска је одлучно кренула и путем енергетске транзиције. Још одлучнија је да искористи све енергетске потенцијале, соларне, хидро и вјетро електране се граде на све стране, кажу министри.

Закључено је уговора инсталисане снаге негдје 170 мегавата то је на данашњи дан. Процијењена вриједност инвестиција 4.300.000.000 то је највећа развојна шанса Републике Српске.

"Веома значајно и важно је искористити све капацитете које Република Српска има једнако као и потребу за обезбјеђењем додатних гасних интерконекција како бисмо обезбједили енергетску стабилност за грађане и привреду Републике Српске“, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац.

Сваки СЕТ је изродио квалитетне закључке па тако нико не сумња ни у овај. Доносиоци одлука кажу да се не касни за модерним трендовима и захтјевима енергетске заједнице. На СЕТ-у с кују планови, склапају договори али и шаљу важне поруке.

"Најважнија порука нашег Самита јесте да поправимо и побољшамо и унаприједимо међусобну повезаност енергетских компанија из региона не само јавних већ и приватних. Овдје је прилика да се људи упознају да будемо са кредиторима, финансијерима, инвеститорима“, рекао је генерални директор "Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић.

"Сарадња и даља сарадња са компанијама у региону јер смо сигурни да ће процес енергетске транзиције и декарбонизације ставити пуно изазова пред нас“, каже директор ЕПС-а Душан Живковић.

У данима око СЕТ-а Требиње је крцато - тражи се кревет више, баш зато се кренуло и у реализацију идеје изградње конгресног центра. Самит енергетике у Требињу, СЕТ 2024 траје три дана.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.