Prioritet

Tri miliona maraka za premiju poljoprivrednog osiguranja

  • Izvor: ATV
  • 20.12.2023. 19:34

Osiguranje usjeva i poljoprivredne imovine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta poljoprivrednika u Srpskoj sljedeće godine.

Takav je bar stav Ministarstva poljoprivrede. Kažu osiguranje poljoprivredne imovine mora da postane praksa, a ne slučaj.

"Mi se bavimo subvencijom poljoprivrede proizvodnje, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje nismo osiguravajuće društvo, nemamo duše, nemamo pravo da ne obiđemo te ljude, dođemo na teren da im ne možemo ništa pomoći. Taj iznos ćemo uduplati i evo već sad mogu najaviti da će to biti tri miliona. I pojedine lokalne zajednice učestvuju u premiji osiguranja. Mislim da niko nema prava ko se iole ozbiljno bavi poljoprivrednom proizvodnjom da za 40% vrijednosti sume osiguranja ne izvrši osiguranje usjeva", kaže ministar Savo Minić.

Štete u jeku poljoprivredne proizvodnje zbog nevremena, grada, mraza postale su pravilo. Poljoprivrednici moraju da osiguraju svoju proizvodnju bilo pod vedrim nebom ili u zatvorenom.

Na tome će insistirati i u Savezu poljoprivrednih udruženja.

"Smatramo da će poljoprivredni proizvođači, imajući u vidu da će značajno se povećati procenat učešća Ministarstva u premijama osiguranja da ćemo alarmirati poljoprivredne proizvođače da se uključe masovnije, da svoje površine i objekte osiguraju", rekao je Stojan Marinković iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Tek oko 8 odsto registorvanih poljoprivrednih proizvođača ima osigurane sjetvne površine. I to je napredak sa 2 odsto od prije nekoliko godina.

"Domaćini naši slabo osiguravaju svoja domaćinstva. Zadnjih godina je postala praksa kod ozbiljnijih proizvođača da osiguravaju komplet svoju proizvodnju i usjeve an njivama pa do mašina kojima obavljaju svoju djelatnost. Trenutno nije velik broj osguranih mašina", kaže Bojan Popović, predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje privredne komore Republike Srpske i dodaje:

"Prosječna cijena je negdje oko 90 KM po hektaru. Znači, to zaista nije nešto što se ne može izdvojiti, to je godišnja premija osiguranja, nije mjesečna. Zaista, osiguranje nije skupa stvar".

U Ministarstvu poljoprivrede su osmislili osnovni poljoprivredni paket za osiguranje na porodičnom gazdinstvu.

On bi obuhvatao kuću prosječne kvadrature, dvije poljoprivredne mašine, dva putnička vozila, 10 hektara zemlje. Takvi paketi bi koštali između 300 i 350 KM godišnje.

Mali je to ulog da poljoprivrednici mirno spavaju i manje gledaju u nebo. 

Pratite nas i putem Vibera