Приоритет

Три милиона марака за премију пољопривредног осигурања

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2023. 19:34

Осигурање усјева и пољопривредне имовине, требало би да буде један од приоритета пољопривредника у Српској сљедеће године.

Такав је бар став Министарства пољопривреде. Кажу осигурање пољопривредне имовине мора да постане пракса, а не случај.

"Ми се бавимо субвенцијом пољопривреде производње, за унапређење пољопривредне производње нисмо осигуравајуће друштво, немамо душе, немамо право да не обиђемо те људе, дођемо на терен да им не можемо ништа помоћи. Тај износ ћемо удуплати и ево већ сад могу најавити да ће то бити три милиона. И поједине локалне заједнице учествују у премији осигурања. Мислим да нико нема права ко се иоле озбиљно бави пољопривредном производњом да за 40% вриједности суме осигурања не изврши осигурање усјева", каже министар Саво Минић.

Штете у јеку пољопривредне производње због невремена, града, мраза постале су правило. Пољопривредници морају да осигурају своју производњу било под ведрим небом или у затвореном.

На томе ће инсистирати и у Савезу пољопривредних удружења.

"Сматрамо да ће пољопривредни произвођачи, имајући у виду да ће значајно се повећати проценат учешћа Министарства у премијама осигурања да ћемо алармирати пољопривредне произвођаче да се укључе масовније, да своје површине и објекте осигурају", рекао је Стојан Маринковић из Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске.

Тек око 8 одсто регисторваних пољопривредних произвођача има осигуране сјетвне површине. И то је напредак са 2 одсто од прије неколико година.

"Домаћини наши слабо осигуравају своја домаћинства. Задњих година је постала пракса код озбиљнијих произвођача да осигуравају комплет своју производњу и усјеве ан њивама па до машина којима обављају своју дјелатност. Тренутно није велик број осгураних машина", каже Бојан Поповић, предсједник Скупштине удружења друштава за осигурање привредне коморе Републике Српске и додаје:

"Просјечна цијена је негдје око 90 КМ по хектару. Значи, то заиста није нешто што се не може издвојити, то је годишња премија осигурања, није мјесечна. Заиста, осигурање није скупа ствар".

У Министарству пољопривреде су осмислили основни пољопривредни пакет за осигурање на породичном газдинству.

Он би обухватао кућу просјечне квадратуре, двије пољопривредне машине, два путничка возила, 10 хектара земље. Такви пакети би коштали између 300 и 350 КМ годишње.

Мали је то улог да пољопривредници мирно спавају и мање гледају у небо. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм