Ističe ugovor

Upozorenje evropskog komesara: Članicama ЕU predstoji šok!

  • 19.12.2023. 22:39

Еvropski komesar za energetiku Kadri Simson upozorila je danas da za tačno godinu dana ističe ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, pa bi zemlje članice ЕU, koje i dalje koriste ruski gas, trebalo da se pripreme za promjene na tržištu i smanje potrošnju ruskog gasa.

Ona je to izjavila u Briselu nakon sastanka Savjeta ministara Еvropske unije o energetici, javlja "Ukrinform".

Izvori za Rojters: Tramp bi zaista mogao da izvuče SAD iz NATO

Izvori za Rojters: Tramp bi zaista mogao da izvuče SAD iz NATO

"Informisala sam ministre i dala im jasnu sliku o načinima snabdijevanja gasom u trenutku kada se bude završio tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu. Moramo biti spremni za ovo i obezbijediti zemlje članice, koje će biti šokirane takvim razvojem događaja, ali ima još dovoljno vremena da se pripremimo za to", rekla je Simson.

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

Dodala je da ЕU pozitivno završava tekuću godinu, drugu po redu od početka sukoba u Ukrajini, iako se zemlje ЕU suočavaju sa velikim izazovima.

Ukrajinski medij navodi i da su tokom Savjeta ЕU u decembru ministri razmotrili stanje energetske bezbjednosti i zaključili da je Еvropa dobro pripremljena za zimu, odnosno da su nivoi skladištenja gasa veoma visoki za ovo doba godine, a cijene najniže od početka sukoba.

Pratite nas i putem Vibera