Potpisano u Banjaluci

Ustupljena koncesija za izgradnju i korišćenje minihidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni

  • Izvor: ATV
  • 21.12.2023. 14:25

Ugovor o ustupanju ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni potpisan je danas u Banjaluci, čime je izgradnja i korištenje te hidroelektrane preneseno sa" Еlektro Doboja“ na Еlektroprivredu Republike Srpske - obnovljivi izvori energije“.

Ugovor o ustupanju ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni potpisan je danas u Banjaluci, čime je izgradnja i korištenje te hidroelektrane preneseno sa Еlektro Doboja“ na Еlektroprivredu Republike Srpske - obnovljivi izvori energije“.

Ugovor je u ime Vlade Republike Srpske potpisao ministar Đokić sa v.d. direktora preduzeća „Еlektro Doboj“ iz Doboja i preduzeća „Еlektroprivreda Republike Srpske- obnovljivi izvori energije“ iz Ljubinja Miodragom Mišićem i Sinišom Šišićem.

Ugovor o konceciji za izgradnju i korištenje male hidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni je ovim prenesen sa dosadašnjeg koncesionara, preduzeća „Еlektro Doboj“ a.d. Doboj, na novog koncesionara, preduzeće „Еlektroprivreda Republike Srpske- obnovljivi izvori energije“ d.o.o. za proizvodnju i prodaju električne energije Ljubinje, koje je u potpunosti preuzelo sva prava i obaveze iz ugovora o koncesiji, objašnjavaju iz Ministarstva.

„Razlog za ustupanje predmetnog ugovora je činjenica da se, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji 'Еlektro Doboj' kao distributivno preduzeće u sistemu Еlektroprivrede, ne može  baviti proizvodnjom električne energije zbog čega je dalju realizaciju projekta preuzelo preduzeće 'Еlektroprivreda Republike Srpske - obnovljivi izvori energije' iz Ljubinja“, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Hidroelektrana „Cijevna 3“ je jedna od osam malih hidroelektrana na rijeci Bosni, čija je izgradnja definisana Prostornim planom Republike Srpske.  Izgradnjom ovih hidroelektrana predviđeno je integralno uređenje, zaštita od poplava i energetsko korišćenje rijeke Bosne. 

U realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane „Cijevna 3“ je do sada uloženo oko 9 miliona KM. Provedeni su istražni radovi, urađen je najveći dio projektne dokumentacije i dozvola, a u postupku eksproprijacije riješeno je oko 40 % imovinskih odnosa. 

Planirana instalisana snaga postrojenja je 13,9 megavata, a godišnje će proizvoditi 69 gigavat-časova električne energije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)