Потписано у Бањалуци

Уступљена концесија за изградњу и коришћење минихидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 14:25

Уговор о уступању уговора о концесији за изградњу и коришћење мале хидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни потписан је данас у Бањалуци, чиме је изградња и кориштење те хидроелектране пренесено са" Електро Добоја“ на Електропривреду Републике Српске - обновљиви извори енергије“.

Уговор о уступању уговора о концесији за изградњу и коришћење мале хидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни потписан је данас у Бањалуци, чиме је изградња и кориштење те хидроелектране пренесено са Електро Добоја“ на Електропривреду Републике Српске - обновљиви извори енергије“.

Уговор је у име Владе Републике Српске потписао министар Ђокић са в.д. директора предузећа „Електро Добој“ из Добоја и предузећа „Електропривреда Републике Српске- обновљиви извори енергије“ из Љубиња Миодрагом Мишићем и Синишом Шишићем.

Уговор о концеcији за изградњу и кориштење мале хидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни је овим пренесен са досадашњег концесионара, предузећа „Електро Добој“ а.д. Добој, на новог концесионара, предузеће „Електропривреда Републике Српске- обновљиви извори енергије“ д.о.о. за производњу и продају електричне енергије Љубиње, које је у потпуности преузело сва права и обавезе из уговора о концесији, објашњавају из Министарства.

„Разлог за уступање предметног уговора је чињеница да се, у складу са Законом о електричној енергији 'Електро Добој' као дистрибутивно предузеће у систему Електропривреде, не може  бавити производњом електричне енергије због чега је даљу реализацију пројекта преузело предузеће 'Електропривреда Републике Српске - обновљиви извори енергије' из Љубиња“, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Хидроелектрана „Цијевна 3“ је једна од осам малих хидроелектрана на ријеци Босни, чија је изградња дефинисана Просторним планом Републике Српске.  Изградњом ових хидроелектрана предвиђено је интегрално уређење, заштита од поплава и енергетско коришћење ријеке Босне. 

У реализацију пројекта изградње хидроелектране „Цијевна 3“ је до сада уложено око 9 милиона КМ. Проведени су истражни радови, урађен је највећи дио пројектне документације и дозвола, а у поступку експропријације ријешено је око 40 % имовинских односа. 

Планирана инсталисана снага постројења је 13,9 мегавата, а годишње ће производити 69 гигават-часова електричне енергије.

Пратите нас и путем Вибера