Načelnik opštine

Bjelica: Projekti kojima će Sokolac napraviti iskorak

  • Izvor: RTRS
  • 30.12.2023. 14:37

Sokolac je jedna od rijetkih opština koja "u rezervi" ima nekoliko projekata. On ima budućnost jer neće zavisiti samo od turizma, zbog toga što lokalna zajednica ide na proizvodnju. Ovdje će dolaziti ljudi da traže posao, jer smo mi drugačije postavili koncept razvoja lokalne zajednice, istakao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je Srni da se 2023. godina može smatrati prekretnicom, odnosno ključnom za velike projekte kojima će ova lokalna zajednica napraviti značajan iskorak, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu.

Bjelica je kao najznačajnije projekte na Sokocu naveo izgradnju Gradske kuće, rekonstrukciju kino-sale i Doma kulture, početak izgradnje odmarališta "Sokolov grad" na Romaniji, formiranje slobodne zone "Sokolac", te izgradnju solarne elektrane, koja će, kako je naveo, za sobom povući i zelenu privredu.

Govoreći o projektu solarne elektrane, Bjelica je podsjetio da lokalna zajednica posljednje četiri godine radi na tome, ističući da bi izgradnja, ukoliko se prikupi kompletna dokumentacija, trebalo da počne početkom naredne građevinske sezone.

- Vrijednost projekta po procjeni investitora je oko 120 miliona evra, jer oni žele da postave panele na motorima koji se okreću prema suncu, a postaviće i baterije za akumulaciju električne energije i puštaće je u sistem kada im bude odgovarala tarifa - rekao je Bjelica.

On je dodao da je koncesiju za izgradnju ove elektrane dobila kompanija iz Njemačke i već je u budžet Republike Srpske uplatila prvu tranšu za koncesiju, koja iznosi nešto manje od 900.000 KM.

- Oni su bili jedini ponuđač na tenderu, ispunili su sve uslove, Vlada Republike Srpske je na dvije sjednice razmatrala ovo pitanje i prihvaćena je odluka Komisije za koncesije da se toj firmi dodijeli koncesija. Prvog decembra Vlada je odobrila koncesiju i sada treba samo da se potpiše ugovor - pojasnio je Bjelica.

On je dodao da je želja rukovodstva opštine Sokolac da potpisivanju ugovora prisustvuju i predstavnici kompanije iz Njemačke i rukovodstvo Republike Srpske, zbog toga što je ovaj projekat značajan ne samo za Sokolac i Srpsku, već i za cijeli region.

Bjelica je naveo da će opština Sokolac od koncesije za zemljište za solarnu elektranu godišnje prihodovati oko 900.000 KM.

- Prvu koncesiju je preuzela Vlada Republike Srpske, a sve ostale idu opštini Sokolac. Koncesije se uplaćuju na račun Vlade, a Vlada 95 odsto koncesije vraća lokalnoj zajednici - pojasnio je Bjelica.

U PLANU I FORMIRANjЕ SLOBODNЕ ZONЕ NA SOKOCU

Bjelica je istakao i da Njemačka kompanija koja planira da gradi solarnu elektranu, u planu ima i izgradnju pogona za proizvodnju aluminijumske i plastične stolarije na Sokocu, te izgradnju četiri fabrike baterija za akumulaciju električne energije, od kojih bi jedna bila na području opštine Sokolac.

Zbog svega ovoga, Bjelica je naveo da je u planu i formiranje slobodne zone na području nekadašnje fabrike "Nova Romanija", gdje lokalna zajednica u svom vlasništvu ima oko 30-40 hektara zemljišta.

On je dodao i da je o formiranju slobodne zone upoznao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te mu predložio da Vlada Srpske i opština Sokolac zajednički formiraju slobodnu zonu, gdje bi imali 51 odsto vlasništva, dok bi 49 odsto dali na raspolaganje zainteresovanim investitorima.

U PLANU IZGRADNjA ZATVORЕNOG BAZЕNA I ODMARALIŠTA NA RAVNOJ ROMANIJI

Bjelica je istakao i da lokalna zajednica ne zapostavlja projekat izgradnje odmarališta "Sokolov grad" na Ravnoj Romaniji, koji je aktuelan još od 2013. godine, navodeći da je parcelisano oko 300 parcela, za koje je zainteresovano više od 500 kupaca koji bi na tom lokalitetu gradili objekte.

- Mislim da ovaj projekat mora biti stavljen i u fokus Olimpijskog centra "Jahorina" i Vlade Republike Srpske. Imao sam razgovore sa menadžmentom Olimpijskog centra u prisustvu predsjednika Republike Srpske, ali nemam razumijevanje od skupštinske većine - naglasio je Bjelica.

Prema njegovim riječima, bez velikih investitora i investicija nijedna lokalna zajednica nema svjetliju budućnost, zbog čega rukovodstvo opštine Sokolac u planu ima i izgradnju zatvorenog bazena, kojom bi se zaokružio kompletan sportski centar u ovoj lokalnoj zajednici.

Govoreći o drugim infrastrukturnim projektima, Bjelica je naveo da je uz pomoć ЕBRD-a i Еvropske investicione banke /ЕIB/ u najvećoj mjeri riješeno pitanje vodosnadbijevanja na gotovo cijeloj teritoriji opštine Sokolac.

On je dodao i da je riješeno pitanje vodosnadbijevanja na dijelovima opštine Sokolac gdje nikada nije bilo, naročito u dijelu mjesne zajednice Bjelosavljevići i dijela opštine koji se graniči sa susjednom Rogaticom.

- Taj projekat je oko pet miliona KM i to smo većinom obezbijedili donatorska sredstva, a opština Sokolac je tu ušla sa 1,2 miliona KM za finansiranje potisnog voda od Sokoca do Bjelosavljevića i od Bjelosavljevića do Vitnja. Nakon toga smo radili mrežu po selima, gdje smo subvencionisali oko 150.000 evra i tu nam je pomogla Vlada Srbije - naveo je Bjelica.

Bjelica je rekao da je u Opštinskoj upravi formirano i Odjeljenje lokalnog razvoja, u kojem su zaposleni mladi ljudi, svih specijalnosti, ali i da opština kasni sa obavezama prema svim radnicima lokalne administracije.

Prema njegovim riječima, opština će raditi i na proširenju kapaciteta Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, dodajući da lokalna zajednica dugi niz godina obezbjeđuje školski pribor za djecu iz višečlanih porodica, kao i da za svako novorođenče lokalna zajednica roditeljima daje po 500 KM.

- Moja politika je da svako dijete koje želi mora otići na ekskurziju i matursko veče, a onima koji nisu u mogućnosti, lokalna zajednica pomaže - rekao je Bjelica.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: