Начелник општине

Бјелица: Пројекти којима ће Соколац направити искорак

  • Извор: РТРС
  • 30.12.2023. 14:37

Соколац је једна од ријетких општина која "у резерви" има неколико пројеката. Он има будућност јер неће зависити само од туризма, због тога што локална заједница иде на производњу. Овдје ће долазити људи да траже посао, јер смо ми другачије поставили концепт развоја локалне заједнице, истакао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је Срни да се 2023. година може сматрати прекретницом, односно кључном за велике пројекте којима ће ова локална заједница направити значајан искорак, не само у Републици Српској, него и у региону.

Бјелица је као најзначајније пројекте на Сокоцу навео изградњу Градске куће, реконструкцију кино-сале и Дома културе, почетак изградње одмаралишта "Соколов град" на Романији, формирање слободне зоне "Соколац", те изградњу соларне електране, која ће, како је навео, за собом повући и зелену привреду.

Говорећи о пројекту соларне електране, Бјелица је подсјетио да локална заједница посљедње четири године ради на томе, истичући да би изградња, уколико се прикупи комплетна документација, требало да почне почетком наредне грађевинске сезоне.

- Вриједност пројекта по процјени инвеститора је око 120 милиона евра, јер они желе да поставе панеле на моторима који се окрећу према сунцу, а поставиће и батерије за акумулацију електричне енергије и пуштаће је у систем када им буде одговарала тарифа - рекао је Бјелица.

Он је додао да је концесију за изградњу ове електране добила компанија из Њемачке и већ је у буџет Републике Српске уплатила прву траншу за концесију, која износи нешто мање од 900.000 КМ.

- Они су били једини понуђач на тендеру, испунили су све услове, Влада Републике Српске је на двије сједнице разматрала ово питање и прихваћена је одлука Комисије за концесије да се тој фирми додијели концесија. Првог децембра Влада је одобрила концесију и сада треба само да се потпише уговор - појаснио је Бјелица.

Он је додао да је жеља руководства општине Соколац да потписивању уговора присуствују и представници компаније из Њемачке и руководство Републике Српске, због тога што је овај пројекат значајан не само за Соколац и Српску, већ и за цијели регион.

Бјелица је навео да ће општина Соколац од концесије за земљиште за соларну електрану годишње приходовати око 900.000 КМ.

- Прву концесију је преузела Влада Републике Српске, а све остале иду општини Соколац. Концесије се уплаћују на рачун Владе, а Влада 95 одсто концесије враћа локалној заједници - појаснио је Бјелица.

У ПЛАНУ И ФОРМИРАЊЕ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ НА СОКОЦУ

Бјелица је истакао и да Њемачка компанија која планира да гради соларну електрану, у плану има и изградњу погона за производњу алуминијумске и пластичне столарије на Сокоцу, те изградњу четири фабрике батерија за акумулацију електричне енергије, од којих би једна била на подручју општине Соколац.

Због свега овога, Бјелица је навео да је у плану и формирање слободне зоне на подручју некадашње фабрике "Нова Романија", гдје локална заједница у свом власништву има око 30-40 хектара земљишта.

Он је додао и да је о формирању слободне зоне упознао предсједника Републике Српске Милорада Додика, те му предложио да Влада Српске и општина Соколац заједнички формирају слободну зону, гдје би имали 51 одсто власништва, док би 49 одсто дали на располагање заинтересованим инвеститорима.

У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА ЗАТВОРЕНОГ БАЗЕНА И ОДМАРАЛИШТА НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ

Бјелица је истакао и да локална заједница не запоставља пројекат изградње одмаралишта "Соколов град" на Равној Романији, који је актуелан још од 2013. године, наводећи да је парцелисано око 300 парцела, за које је заинтересовано више од 500 купаца који би на том локалитету градили објекте.

- Мислим да овај пројекат мора бити стављен и у фокус Олимпијског центра "Јахорина" и Владе Републике Српске. Имао сам разговоре са менаџментом Олимпијског центра у присуству предсједника Републике Српске, али немам разумијевање од скупштинске већине - нагласио је Бјелица.

Према његовим ријечима, без великих инвеститора и инвестиција ниједна локална заједница нема свјетлију будућност, због чега руководство општине Соколац у плану има и изградњу затвореног базена, којом би се заокружио комплетан спортски центар у овој локалној заједници.

Говорећи о другим инфраструктурним пројектима, Бјелица је навео да је уз помоћ ЕБРД-а и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у највећој мјери ријешено питање водоснадбијевања на готово цијелој територији општине Соколац.

Он је додао и да је ријешено питање водоснадбијевања на дијеловима општине Соколац гдје никада није било, нарочито у дијелу мјесне заједнице Бјелосављевићи и дијела општине који се граничи са сусједном Рогатицом.

- Тај пројекат је око пет милиона КМ и то смо већином обезбиједили донаторска средства, а општина Соколац је ту ушла са 1,2 милиона КМ за финансирање потисног вода од Сокоца до Бјелосављевића и од Бјелосављевића до Витња. Након тога смо радили мрежу по селима, гдје смо субвенционисали око 150.000 евра и ту нам је помогла Влада Србије - навео је Бјелица.

Бјелица је рекао да је у Општинској управи формирано и Одјељење локалног развоја, у којем су запослени млади људи, свих специјалности, али и да општина касни са обавезама према свим радницима локалне администрације.

Према његовим ријечима, општина ће радити и на проширењу капацитета Установе за предшколско васпитање и образовање, додајући да локална заједница дуги низ година обезбјеђује школски прибор за дјецу из вишечланих породица, као и да за свако новорођенче локална заједница родитељима даје по 500 КМ.

- Моја политика је да свако дијете које жели мора отићи на екскурзију и матурско вече, а онима који нису у могућности, локална заједница помаже - рекао је Бјелица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)