Gradonačelnik Trebinja

Ćurić za ATV o projektima: U toku izgradnja obilaznice, potpisan sporazum sa Lombardijom

  • Izvor: ATV
  • 23.10.2023. 16:01

Delegacija grada Trebinja boravila je u Italiji, prije toga u Beogradu je otvorena Hercegovačka kuća a ovih dana je raspisan i tender za izgradnju obilaznice oko najjužnijeg grada.

O svim ovim temama u našem ATV jutru razgovarali smo sa prvim čovjekom Trebinja, gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

Ćurić je rekao da je delegacija Trebinja tokom boravka u oblasti Lombardije potpisali sporazum o saradnji.

"Ono što smo htjeli je da povežemo oblast Hercegovine i Lombardije. Znamo da je to značajno veća oblast i finansijski stabilnija i jača ali i mi smo imali šta da pokažemo“, rekao je Ćurić.

Ćurić kaže da je prezentovano sve što se radi ali i Hercegovačka kuća te masline koje su, rekao je gradonačelnik Trebinja, sve prisutnije.

"Dogovorili smo da vidimo na koji način da otvorimo neku kancelariju kao predstavništvo za određene prozvode isto tako i u Milanu u toj oblasti ovaj dio Hercegovine da se prezentuje, da se prodaju proizvodu“, rekao je Ćurić.

Ćurić kaže da su svejsni da neko ko nije dio Еvropske unije ne može da aplicira na sve fondove te da će se zato zajedno sa Italijom koja to može, raditi projekti.

"To će da bude još jedan razlog više da u narednom periodu da pravimo projekte i to će da bude još jedan razog više da se uveže Hercegovina, svi oni koji nešto rade da dobiju dodatna grantovska sredstva tako da će da bude na korist“, rekao je Ćurić.

Hercegovačka kuća otvorena u Beogradu

Nedavno je Hercegovačka kuća otvorena u Beogradu.

Gradonačelnik Trebinja Mrko Ćurić kaže da se o tome pričalo i prije nekoliko godina ali istče da se čekalo da se obezbijedi dovoljan broj proizvoda. Međutim, dodaje Ćurić, i sada se ponekad zapitaju da li će biti dovoljno proizvoda jer je potražnja veća nego ponuda.

U projekat Hercegovačka kuća uključeno je oko 120 prouizvodšača i oko 1.200 proizvoda. 

"Sada smo dosta stabilniji“, rekao je Ćurić.

Trebinjska obilaznica

U toku je izgradnja trebinjske obilaznice za koju Ćurić ističe da će biti od velikog značaja za Trebinje i cijelu Hercegovinu. 

Ćurić ističe da je trebalo više od milion KM sredstava samo za eksproprijaciju.

Ćurić ističe da razgovori i pregovori sa ljudima nisu uvijek bili jednostavni i brzi.

"Ne možete uvijek da naiđete na pozitivnu rekaciju da neko hoće da proda imanje. Nije to ni malo lako ali imali smo razumijevanje svih ljudi i uspjeli smo da otkupimo sve što je neophodno“, rekao je on.

Ćurić kaže da je tender raspiran.

Radi se oko pet kilometara probijanja trase i radiće se sve do asfaltiranja.

"U ovj fazi se neće asfaltirati“, rekao je Ćurić.

Ćurić je dodao da se, zahvaljujući HЕ na Trebišnjici most uveliko gradi - najveći most na rijeci Trebišnjici. 

"Nije ni malo lako ali želimo da se sve to uradi jer smo svjesni velikih gužvi pogotovo preko ljeta. Upravo će se rasteretiti značajno ta dionica a naročito teretni saobraćaj ono što i nije lijepo da prolazu kroz grad“, rekao je on.

Kako je naveo, trenutno se radi dionica od Banjevaca do Aleksine međe.

"To je izlaz prema Nikšiću, Dubrovniku i Herceg Novom - taj dio će se kompletno spojiti i ono što je planriano je priključak prema hercegovačkoj Gračanici jer su tu velike gužve“, dodao je on.

Radovi u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog

Gradonačelnik Trebinja rekao je i da su u toku radovi u Mrkonjiću, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog.

"To je projekat koji je u posljednjih par godina aktuelan. Trenutno se radi vidikovac. Prije dvadesetak dana se uveo izvođač. Ulaže se oko dva miliona KM zajedno sa Crkvenom opštinom, eparhijom i nadležnim manstrirom. Prisutni smo na terenu i tražimo najbolje moguće rješenje na terenu da se vidi šta je neophodnao a smatrali smo da je vidikovac neophodan  zbog velkog sadražaja“, rekao je Ćurić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: