Градоначелник Требиња

Ћурић за АТВ о пројектима: У току изградња обилазнице, потписан споразум са Ломбардијом

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2023. 16:01

Делегација града Требиња боравила је у Италији, прије тога у Београду је отворена Херцеговачка кућа а ових дана је расписан и тендер за изградњу обилазнице око најјужнијег града.

О свим овим темама у нашем АТВ јутру разговарали смо са првим човјеком Требиња, градоначелником Мирком Ћурићем.

Ћурић је рекао да је делегација Требиња током боравка у области Ломбардије потписали споразум о сарадњи.

"Оно што смо хтјели је да повежемо област Херцеговине и Ломбардије. Знамо да је то значајно већа област и финансијски стабилнија и јача али и ми смо имали шта да покажемо“, рекао је Ћурић.

Ћурић каже да је презентовано све што се ради али и Херцеговачка кућа те маслине које су, рекао је градоначелник Требиња, све присутније.

"Договорили смо да видимо на који начин да отворимо неку канцеларију као представништво за одређене прозводе исто тако и у Милану у тој области овај дио Херцеговине да се презентује, да се продају производу“, рекао је Ћурић.

Ћурић каже да су свејсни да неко ко није дио Европске уније не може да аплицира на све фондове те да ће се зато заједно са Италијом која то може, радити пројекти.

"То ће да буде још један разлог више да у наредном периоду да правимо пројекте и то ће да буде још један разог више да се увеже Херцеговина, сви они који нешто раде да добију додатна грантовска средства тако да ће да буде на корист“, рекао је Ћурић.

Херцеговачка кућа отворена у Београду

Недавно је Херцеговачка кућа отворена у Београду.

Градоначелник Требиња Мрко Ћурић каже да се о томе причало и прије неколико година али истче да се чекало да се обезбиједи довољан број производа. Међутим, додаје Ћурић, и сада се понекад запитају да ли ће бити довољно производа јер је потражња већа него понуда.

У пројекат Херцеговачка кућа укључено је око 120 проуизводшача и око 1.200 производа. 

"Сада смо доста стабилнији“, рекао је Ћурић.

Требињска обилазница

У току је изградња требињске обилазнице за коју Ћурић истиче да ће бити од великог значаја за Требиње и цијелу Херцеговину. 

Ћурић истиче да је требало више од милион КМ средстава само за експропријацију.

Ћурић истиче да разговори и преговори са људима нису увијек били једноставни и брзи.

"Не можете увијек да наиђете на позитивну рекацију да неко хоће да прода имање. Није то ни мало лако али имали смо разумијевање свих људи и успјели смо да откупимо све што је неопходно“, рекао је он.

Ћурић каже да је тендер распиран.

Ради се око пет километара пробијања трасе и радиће се све до асфалтирања.

"У овј фази се неће асфалтирати“, рекао је Ћурић.

Ћурић је додао да се, захваљујући ХЕ на Требишњици мост увелико гради - највећи мост на ријеци Требишњици. 

"Није ни мало лако али желимо да се све то уради јер смо свјесни великих гужви поготово преко љета. Управо ће се растеретити значајно та дионица а нарочито теретни саобраћај оно што и није лијепо да пролазу кроз град“, рекао је он.

Како је навео, тренутно се ради дионица од Бањеваца до Алексине међе.

"То је излаз према Никшићу, Дубровнику и Херцег Новом - тај дио ће се комплетно спојити и оно што је планриано је прикључак према херцеговачкој Грачаници јер су ту велике гужве“, додао је он.

Радови у родном селу Светог Василија Острошког

Градоначелник Требиња рекао је и да су у току радови у Мркоњићу, родном селу Светог Василија Острошког.

"То је пројекат који је у посљедњих пар година актуелан. Тренутно се ради видиковац. Прије двадесетак дана се увео извођач. Улаже се око два милиона КМ заједно са Црквеном општином, епархијом и надлежним манстриром. Присутни смо на терену и тражимо најбоље могуће рјешење на терену да се види шта је неопходнао а сматрали смо да је видиковац неопходан  због велког садражаја“, рекао је Ћурић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)