Jahorinsko naselje

Destinacija poznata po nordijskom skijanju - naselje Dvorišta dobilo novu pješačku stazu

  • Izvor: ATV
  • 15.11.2023. 08:00

Jahorinsko naselje Dvorišta, dobilo je novu pješačku stazu dužine devet kilometara. Na uređenju i markiranju kružne staze radili su Udruženje građana "Velika eko Dvorišta" u Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Naselje Dvorišta, poznata destinacija kada je riječ o nordijskom skijanju, dobilo je novu markiranu pješačku stazu. Na ovoj stazi posjetioci mogu uživati u nekoliko vidikovaca i izvorišta vode, ali i u izuzetnio lijepoj prirodi i pretežno četinarskoj šumi.

"Kružna staza u dužini blizu devet kilometara, koja svakako obiluje prelijepim krajolicima. Kružna staza, umjereno lagana, sa nekim malo više od 300 metara uspona. Tako da hoćemo da pokažemo da ljetni turizam, odnosno ljetna turistička sezona na našoj destinaciji živi i da ćemo u narednom poriodu još više pažnje posvetiti mapiranju, obilježavanju tih pješačkih staza. Na kraju krajeva,to je nekako i trend u svijetu, aktivan odmor u prirodi je nešto što naši turisti traže“, kaže direktor Turističke organizacija Grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić.

Već osam godina, udruženje "Velika eko Dvorišta“, zalaže se za ponovo popularisanje ovog mjesta, te nastoji upotpuni svoju ponudu i privući turiste, jer će od smještajnih kapaciteta sa ovog područja koristi imati, ne samo vlasnici, nego i lokalna zajednica.

"Na lokalitetu Dvorišta gradnja je počela sedamdesetih godina prošlog vijeka. Prije rata bilo je izgrađeno oko 185 objekata, pa je tokom rata jedan dio devastiran. Poslije rata ponovo je počela izgradnja i posljednjih desetak godina Dvorišta su doživjela veliku ekspanziju izgradnje“, kaže predsjednik Udruženja "Velika eko Dvorišta“ davor Trifković.

Sezona markiranja pješačkih staza završava se promocijom ove staze, rekao je direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić, te dodao da će ova staza sigurno služiti na ponos svim turističkim subjektima na prostoru ovog lokaliteta, ali i Jahorine.

"Dvorišta su poznata destinacija kada je riječ o nordijskom skijanju jer se ovdje održavaju FIS trke i međunarodna takmičenja u biatlonu. Na ovaj način pokazujemo da imamo šta ponuditi turistima. Zato smo u pregovorima sa Šumskim gazdinstvom Jahorina, pa razmišljamo o sankalištu na Dvorištima, jer je ovaj prostor na neki način nepravedno zapostavljen i nadamo se da ćemo to da ispravimo“, dodao je direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić.

Nekadašnje olimpijsko naselje, sada se ponovo budi.  Dvorišta čak imaju i svoje Udruženje "Velika eko Dvorišta“, osnovano 2015. godine na inicijativu mještana i korisnika ovog naselja kako bi lakše rješavali probleme na ovom području.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.