Јахоринско насеље

Дестинација позната по нордијском скијању - насеље Дворишта добило нову пјешачку стазу

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 08:00

Јахоринско насеље Дворишта, добило је нову пјешачку стазу дужине девет километара. На уређењу и маркирању кружне стазе радили су Удружење грађана "Велика еко Дворишта" у Туристичка организација града Источно Сарајево.

Насеље Дворишта, позната дестинација када је ријеч о нордијском скијању, добило је нову маркирану пјешачку стазу. На овој стази посјетиоци могу уживати у неколико видиковаца и изворишта воде, али и у изузетнио лијепој природи и претежно четинарској шуми.

"Кружна стаза у дужини близу девет километара, која свакако обилује прелијепим крајолицима. Кружна стаза, умјерено лагана, са неким мало више од 300 метара успона. Тако да хоћемо да покажемо да љетни туризам, односно љетна туристичка сезона на нашој дестинацији живи и да ћемо у наредном пориоду још више пажње посветити мапирању, обиљежавању тих пјешачких стаза. На крају крајева,то је некако и тренд у свијету, активан одмор у природи је нешто што наши туристи траже“, каже директор Туристичке организација Града Источно Сарајево Игор Иконић.

Већ осам година, удружење "Велика еко Дворишта“, залаже се за поново популарисање овог мјеста, те настоји употпуни своју понуду и привући туристе, јер ће од смјештајних капацитета са овог подручја користи имати, не само власници, него и локална заједница.

"На локалитету Дворишта градња је почела седамдесетих година прошлог вијека. Прије рата било је изграђено око 185 објеката, па је током рата један дио девастиран. Послије рата поново је почела изградња и посљедњих десетак година Дворишта су доживјела велику експанзију изградње“, каже предсједник Удружења "Велика еко Дворишта“ давор Трифковић.

Сезона маркирања пјешачких стаза завршава се промоцијом ове стазе, рекао је директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић, те додао да ће ова стаза сигурно служити на понос свим туристичким субјектима на простору овог локалитета, али и Јахорине.

"Дворишта су позната дестинација када је ријеч о нордијском скијању јер се овдје одржавају ФИС трке и међународна такмичења у биатлону. На овај начин показујемо да имамо шта понудити туристима. Зато смо у преговорима са Шумским газдинством Јахорина, па размишљамо о санкалишту на Двориштима, јер је овај простор на неки начин неправедно запостављен и надамо се да ћемо то да исправимо“, додао је директор Туристичке организације Града Источно Сарајево Игор Иконић.

Некадашње олимпијско насеље, сада се поново буди.  Дворишта чак имају и своје Удружење "Велика еко Дворишта“, основано 2015. године на иницијативу мјештана и корисника овог насеља како би лакше рјешавали проблеме на овом подручју.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.