Bijeljina

Đurđević: Skupština grada nije kočnica razvoja, usvojeno 93 odsto tačaka gradonačelnika

  • Izvor: SRNA
  • 26.01.2024. 14:23

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je u prethodne tri godine gradonačelnik u skupštinsku proceduru uputio 530 tačaka od kojih je usvojeno 496 ili 93 odsto, što jasno ukazuje na to da ne stoje priče da je lokalni parlament bio kočnica ili da je opstruisao bilo šta što je od interesa za grad.

"Nakon što usvojimo odluke, sve je u rukama gradonačelnika, odnosno on ih sa Gradskom upravom izvršava", rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u Bijeljini, povodom tri godine od konstituisanja aktuelnog skupštinskog saziva.

On je ocijenio da je ovo jedan od najtežih mandata lokalne skupštine u posljednjih deceniju i više, jer ne postoji nikakva saradnja sa Gradskom upravom.

Đurđević je naveo da je u protekle tri godine održano ukupno 35 sjednica, usvojeno 619 tačaka dnevnog reda, 1.437 akata, dok su nadležnim institucijama upućene 163 inicijative i 106 odborničkih pitanja.


Ocu četvoro djece ukrali konja: Odvajao sam marku po marku od svoje djece

Ocu četvoro djece ukrali konja: Odvajao sam marku po marku od svoje djece

On je ocijenio da je u prethodne tri godine najviše urađeno za najmlađe stanovnike grada, podsjetivši da je 2021. godine podrška za novorođenu djecu u budžetu iznosila 100.000 KM, a u budžetu za 2024. godinu iznosi 620.000 KM.

Prema njegovim riječima, Skupština grada je ovu stavku dodatno uvećala za 220.000 KM i ona u budžetu sada iznosi 620.000 KM.

Kada je riječ o subvencijama za djecu u privatnim vrtićima, Đurđević je rekao da je ukupan iznos u budžetu 2021. godine iznosio 124.400 KM, odnosno isplaćivalo se 10 odsto u odnosu na cijenu koju roditelji plaćaju, a danas je, zahvaljujući amandmanskom djelovanju, povećan za 280.000 KM i iznosi 955.000 KM, odnosno isplaćuje se 30 odsto po djetetu.

Đurđević je rekao da je realno da u narednom periodu dođe do dodatnog povećanja iznosa sa ove subvencije u budžetu, odnosno da dođe do izjednačavanja cijena u javnom i privatnim vrtićima.

Govoreći o poljoprivredi, Đurđević je rekao da je na početku mandata aktuelnog skupštinskog saziva budžet za podsticaje iznosio 1.100.000 KM, dok u budžetu za 2024. godinu iznosi 2.600.000 KM.


Mnogim radnicima daju i do 1.100 KM na platu

Mnogim radnicima daju i do 1.100 KM na platu

"I ovo je povećavano amandmanima i na inicijativu odbornika Skupštine grada", rekao je Đurđević.

On je istakao da je u okviru Projekta ruralnog razvoja, koji je realizovao Agrarni fond uz podršku Vlade Republike Srpske i Skupštine grada, u semberska sela uloženo je oko tri miliona KM.

Đurđević je ukazao da su na inicijativu skupštinske većine povećana i sredstva u budžetu za sport i udruženja građana, podsjetivši da je budžetom za 2021. godinu za sportske klubove bilo predviđeno milion KM, a u budžetu za 2024. ta sredstva iznose 1,6 miliona KM.

On je naveo da je amandmanima skupštinske većine protekle tri godine povećan iznos sredstva u budžetu za udruženja koja su proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i za stipendije.

Đurđević je rekao da je preko Razvojne agencije grada zaposleno 85 mladih ljudi do 35 godina kroz projekt samozapošljavanja za koji je izdvojeno 383.000 KM, dok je u protekle tri godine značajna podrška pružena i preduzećima čiji je osnivač grad, kao i penzionarima.

"Grad ima sve uslove za normalno funkcionisanje", rekao je Đurđević i dodao da je Skupština grada usvojila sve odluke iz svoje nadležnosti kada je riječ o projektima izgradnje autoputa, gasovoda i drinskog nasipa.

Pratite nas i putem Vibera