Бијељина

Ђурђевић: Скупштина града није кочница развоја, усвојено 93 одсто тачака градоначелника

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2024. 14:23

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да је у претходне три године градоначелник у скупштинску процедуру упутио 530 тачака од којих је усвојено 496 или 93 одсто, што јасно указује на то да не стоје приче да је локални парламент био кочница или да је опструисао било шта што је од интереса за град.

"Након што усвојимо одлуке, све је у рукама градоначелника, односно он их са Градском управом извршава", рекао је Ђурђевић на конференцији за новинаре у Бијељини, поводом три године од конституисања актуелног скупштинског сазива.

Он је оцијенио да је ово један од најтежих мандата локалне скупштине у посљедњих деценију и више, јер не постоји никаква сарадња са Градском управом.

Ђурђевић је навео да је у протекле три године одржано укупно 35 сједница, усвојено 619 тачака дневног реда, 1.437 аката, док су надлежним институцијама упућене 163 иницијативе и 106 одборничких питања.


Оцу четворо дјеце украли коња: Одвајао сам марку по марку од своје дјеце

Оцу четворо дјеце украли коња: Одвајао сам марку по марку од своје дјеце

Он је оцијенио да је у претходне три године највише урађено за најмлађе становнике града, подсјетивши да је 2021. године подршка за новорођену дјецу у буџету износила 100.000 КМ, а у буџету за 2024. годину износи 620.000 КМ.

Према његовим ријечима, Скупштина града је ову ставку додатно увећала за 220.000 КМ и она у буџету сада износи 620.000 КМ.

Када је ријеч о субвенцијама за дјецу у приватним вртићима, Ђурђевић је рекао да је укупан износ у буџету 2021. године износио 124.400 КМ, односно исплаћивало се 10 одсто у односу на цијену коју родитељи плаћају, а данас је, захваљујући амандманском дјеловању, повећан за 280.000 КМ и износи 955.000 КМ, односно исплаћује се 30 одсто по дјетету.

Ђурђевић је рекао да је реално да у наредном периоду дође до додатног повећања износа са ове субвенције у буџету, односно да дође до изједначавања цијена у јавном и приватним вртићима.

Говорећи о пољопривреди, Ђурђевић је рекао да је на почетку мандата актуелног скупштинског сазива буџет за подстицаје износио 1.100.000 КМ, док у буџету за 2024. годину износи 2.600.000 КМ.


Многим радницима дају и до 1.100 КМ на плату

Многим радницима дају и до 1.100 КМ на плату

"И ово је повећавано амандманима и на иницијативу одборника Скупштине града", рекао је Ђурђевић.

Он је истакао да је у оквиру Пројекта руралног развоја, који је реализовао Аграрни фонд уз подршку Владе Републике Српске и Скупштине града, у семберска села уложено је око три милиона КМ.

Ђурђевић је указао да су на иницијативу скупштинске већине повећана и средства у буџету за спорт и удружења грађана, подсјетивши да је буџетом за 2021. годину за спортске клубове било предвиђено милион КМ, а у буџету за 2024. та средства износе 1,6 милиона КМ.

Он је навео да је амандманима скупштинске већине протекле три године повећан износ средства у буџету за удружења која су проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и за стипендије.

Ђурђевић је рекао да је преко Развојне агенције града запослено 85 младих људи до 35 година кроз пројект самозапошљавања за који је издвојено 383.000 КМ, док је у протекле три године значајна подршка пружена и предузећима чији је оснивач град, као и пензионарима.

"Град има све услове за нормално функционисање", рекао је Ђурђевић и додао да је Скупштина града усвојила све одлуке из своје надлежности када је ријеч о пројектима изградње аутопута, гасовода и дринског насипа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.